Oszakai polgármester: Szükség volt a nők prostituálására

2013.05.14. 12:37

A katonák fegyelmének fenntartása érdekében szükség volt arra, hogy a japán hadsereg prostitúcióra kényszerített koreai és kínai nőket a II. világháború előtt és alatt – nyilatkozta Hasimoto Tóru oszakai polgármester, a harmadik legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Japán Megújulás Pártja (JRP) társelnöke kedden.

"Az életüket esőként záporozó golyók között kockáztató katonáknak pihenniük is kellett, ehhez pedig szükség volt a kéjhölgy-rendszerre" - közölte Hasimoto hétfőn este. Egyúttal azonban azt is hozzátette: nincsenek egyértelmű bizonyítékok arra, hogy a japán hadsereg külön rendszert alakított ki nők elrablására és szexrabszolgaságra kényszerítésére.

Kedden több japán miniszter is elítélte Hasimotót, és elhatárolódott a kijelentéstől, míg a kormány nevében Szuga Josihide kabinetfőtitkár közölte: az érintett nők "elmondhatatlan szörnyűségeken" mentek keresztül, Tokió pedig bűnbocsánatot tanúsít a kérdésben.

Az elmúlt hetekben számos éles bírálat érte a japán kormányt Peking, Szöul és Washington részéről, miután felmerült, hogy a nacionalistának tartott Abe Sindzó miniszterelnök felül akarja vizsgálni a kínai és koreai nők prostitúcióra kényszerítéséért bocsánatot kérő 1995-ös nyilatkozatot. Ugyanakkor Szuga leszögezte, hogy a kérdés nincs napirendben.

Történészek szerint Kína és a Koreai-félsziget japán megszállása alatt a császári hadsereg mintegy 200 ezer nőt kényszerített prostitúcióra. Az előző évtized közepén maga Abe is kétségbe vonta ezen vádakat, azóta azonban nem bolygatta a kérdést.

Hasimoto ugyanakkor kedden a Twitteren azt írta: "tagadhatatlan tény", hogy a katonáknak ki kell elégíteniük szexuális vágyaikat háborús helyzetben, és más országok hadseregei sem különböztek Japánétól e tekintetben.

A JRP felmérések szerint a második legnépszerűbb párt Japánban, és egyebek mellett az alkotmány háborút tiltó kilencedik cikkének módosításáért kampányol.

Japán és szomszédjai szigetviták miatt amúgy is elmérgesedett kapcsolatát az elmúlt hetekben tovább rontotta, hogy a tokiói kormány több tagja meglátogatta a külföldön a japán militarizmus jelképének tartott Jaszukuni-szentélyt, míg Abe több félreérthető nyilatkozatot tett az ország múltjával kapcsolatban.