Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Fico enyhítené a füvezésért járó büntetést

2013.05.15. 17:08

Robert Fico a Páneurópai Főiskolán tartott előadása után elmondta, hogy a marihuána fogyasztásra szerinte bűncselekmény helyett elég lenne szabálysértésként tekinteni - írja a bumm.sk. „Aki füvet szív, nem gondolkodik arról, hogy bármilyen büntetés fenyegetné. Ezért én inkább eltérnék a büntetőjogtól, s mindezt kihágásként kezelném” – mondta.

A szlovák kormányfő véleménye szerint Szlovákiában még nem kéne legalizálni a marihuánát, azonban hangsúlyozta, hogy fokozatos lépésekre van szükség az ügyben, mint például a fogyasztásért járó büntetések fokozatos enyhítésére. Fico ugyanakkor hozzátette: a marihuánával való kereskedelemnek továbbra is bűncselekménynek kell maradnia.

Az ellenzéki liberális párt, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) liberalizáció melletti álláspontját erősítette meg a párt egyik tagja, Martin Poliačiknak is, aki jelenleg a legalizáció egyik legnagyobb támogatója a parlamentben. Poliačik szerint a kormányfő javaslata jelentősen javíthatná a szlovákiai helyzetet.

A képviselő szerint az állam feladata drogügyben is a polgárok aktív védelme és nem azok kriminalizálása kellene, hogy legyen. „Nem lehet mindenkit automatikusan lesittelni” – mondta Poliačik, azoban hozzátette: közmunkát, vagy alacsonyabb pénzbüntetést azért elfogadhatónak tartana.

A büntetés enyhítése a szlovák Büntető Törvénykönyv reformjának részeként is előkerült: Tomáš Borec igazságügyi miniszter arányos büntetéseket helyezett kilátásba, de a dílerek feltételes büntetése például nem lenne lehetséges a tervek szerint.  • Vennék
  • Hírek