Menyhért, Mirjam
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Egy 1979-es gyilkosság ügyében ítélkezhetnek

2013.05.15. 21:59
A szerdai ítélet alapján a bíróság el fog járni az USA egyik leghíresebb gyilkossági ügyében. A gyanúsított Pedro Hernandez már tavaly vallomást tett, azonban az ügyvédje végig arra hivatkozott, hogy a védettje csak elmebetegsége miatt vallotta bűnösnek magát. A vád azonban nem így látja az ügyet.

A New York-i rendőrség tavaly májusban tartóztatta le a férfit, aki akkor azt állította: ő ölte meg 1979-ben Etan Patzot New York Soho negyedében. Pedro Hernandez azt mondta a nyomozóknak, hogy a holttestet egy dobozba rejtette, de amikor néhány nappal később visszament érte, a doboz már nem volt ott. A férfi a beismerő vallomás után el is vezette a nyomozókat a tett helyszínére, de mindeddig nem találtak bizonyítékot, ami megerősítené a vallomást.

Hernandez ügyvédje arra hivatkozott, hogy a férfi elmebetegsége miatt valotta magát bűnösnek és valójában el sem lehetne járni az ügyben. A manhattan-i kerületi ügyész irodája azonban kijelentette: elegendő bizonyíték az, hogy Hernandez saját akaratából beszélt a nyomozókkal, és a vád úgy látja, Hernandez vallomása nem egy elmebeteg ember képzelgése - írja a huffingtonpost.com.

Etan Patz ügye több mint harminc év után azután került újra terítékre, hogy 2010-ben New York kerületi ügyésze, Cyrus R. Vance Jr. bejelentette: szeretné újra megnyitni a harminc éve eltűnt fiú ügyét.

A hatéves gyereket szülei először engedték el felügyelet nélkül 1979. május 25-én, eltűnése napján. Az elmúlt három évtizedben szinte évente látott napvilágot valamilyen új teória, minden nyomozó meg akarta oldani az eltűnt fiú esetét.

A rendőrség sokáig Jose A. Ramost gyanúsította, aki ismerte a Patz család bébiszitterét és jelenleg is börtönbüntetését tölti gyermekmolesztálásért. A féfit 1982-ben le is tartóztatták, de végül vádemelés nélkül elengedték. Egy másik vonalon elindulva múlt hónapban az FBI nyomozói felásták egy New York-i épület alagsorát, mert feltételezték, hogy a beton alatt rátalálhatnak a gyerek holttestére, de semmit sem találtak.

Az 1979-es gyilkosság felkavarta a Egyesült Államokat, az eset után kezdtek el feltűnni a tejesdobozokon az eltűnt gyerekek fényképei. Az akkori elnök, Ronald Reagan május 25-ét, Etan Patz eltűnésének napját az eltűnt gyerekek nemzeti napjává nyilvánította.