Kairói nagykövetségek ellen terveztek merényletet

2013.05.16. 00:35

Letartóztatták Egyiptomban egy radikális iszlamistákból álló sejt tagjait, akik öngyilkos merényletet terveztek Kairóban a francia és az amerikai nagykövetség ellen.

Három egyiptomi állampolgár a gyanúsított, tíz kilogramm robbanószert találtak náluk. Autóba rejtett pokolgépekkel akartak merényletet elkövetni a két nagykövetségnél - jelentette állambiztonsági forrásokra hivatkozva Mena egyiptomi állami hírügynökség. Az állítólag az al-Kaida terroristahálózattal kapcsolatban álló három radikális iszlamista 2011-ben, a Hoszni Mubarak diktatúrája elleni népfelkelés idején szökött meg a börtönből. Egyiküket Algériából, egy másikat Iránból szállították át Egyiptomba két évvel korábban. Az Iránban 2006-ban elfogott iszlamista Irakba igyekezett, hogy csatlakozzon az akkoriban az arab országot megszállva tartó amerikai erők elleni harchoz.

A francia nagykövetséget a Maliban zajló francia katonai intervenció miatt szemelték ki célpontnak. Az Egyiptommal szomszédos Líbia fővárosában, Tripoliban három hete gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a francia nagykövetségnél. A merényletben megsebesült a nagykövetség két francia őre, egyikük súlyosan. Leomlott a képviseletet övező fal egy része, és az épületben is komoly károk keletkeztek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport