Harminchárom halott a kínai ítéletidőben

2013.05.17. 10:33

Harminchárom ember meghalt a dél-kínai heves esőzések, viharok következtében, tizenkettőt pedig eltűntként tartanak nyilván – jelentették pénteken a katasztrófaelhárítás pekingi központjából.

A legnagyobb kár Kuangtung tartományt érte, ahol 173 járásban voltak felhőszakadások, földcsuszamlások és áradások. A természeti csapás összesen 650 ezer embert érintett, csaknem 2700 ház dőlt romba.

A Pejcsiang folyó egyik mellékága állítólag száz éve nem látott mértékben áradt meg, a folyók több helyütt átlépték a riasztási szintet, az árvízvédelem megelőző intézkedéseket hozott Kuangtungban és a szomszédos Csianghszi tartományban. Kuangtungban csütörtökön 19 meteorológiai állomás jelentett 250 milliméternél nagyobb mértékű csapadékot, de volt olyan hely, ahol megközelítően 340 milliméternyi esett.

Előrejelzések szerint szombaton ismét jelentős záporokra, zivatarokra lehet számtani a térségben.
A tájfunok szezonjának közeledtével már közölték, hogy Kínában az idén 7-9 trópusi viharra számítanak, nagyjából ugyanannyira mint tavaly. A szakemberek megjegyezték ugyanakkor, hogy az éghajlatváltozás hatásainak következtében vélhetően pusztítóbbak lesznek mint korábban. Úgy vélik, elsősorban a keleti partvidéki Csöcsiang és Fucsien tartományokban kell számítani nagyobb hatású szélviharokra.

Az áradások mind gyakoribbá válnak, ám ennek az éghajlat változása mellett jelentős szerepe van az erdőírtásnak is. Tavaly az áradások 120 millió embert érintettek az 1,4 milliárd lakosú Kínában – írta a South China Morning Post, emlékeztetve, hogy 2010-ben több mint háromezer ember életét követelték az áradások és földcsuszamlások az országban.

Kínában 2012-ben 1338 ember veszette életét, 192 pedig eltűnt természeti katasztrófák következtében. Az anyagi kár meghaladta a 418 milliárd jüant, mintegy 66,5 milliárd dollárt.  • Tippek
  • Árfolyam