Emánuel
3 °C
13 °C

Egymillió liter illegális alkoholt fedeztek fel

2013.05.21. 15:51

A hatóságok elől eltitkolt, több mint egymillió liter alkoholt talált a cseh rendőrség az ország néhány helyén kiépített speciális földalatti tárolóhelyeken - közölte Robert Slachta, a szervezett bűnözés elleni rendőri egységek igazgatója kedden Prágában, sajtóértekezleten.

A titkos raktárakat a rendőrség a tavaly szeptemberben kirobbant metil-alkohol-mérgezési botránnyal kapcsolatban az utóbbi időben fedezte fel. A mérgezett alkohol eddig 45 emberéletet követelt Csehországban. Már korábban különböző titkos raktárakban mintegy kétmillió liter illegális alkoholt kobozott el a rendőrség.

A hivatalos becslések szerint ha a vállalkozóknak sikerült volna eladniuk a hatóságok elől eltitkolt, most megtalált egymillió liternyi alkoholt, az államnak az adóbevételekben mintegy 300 millió koronás kára keletkezett volna.

Slachta elmondta, hogy az újonnan felfedezett titkos alkoholraktárak ügyét a metil-alkohol-mérgezési üggyel együtt fogják kezelni, mert az érintett személyek összefonódnak. Az alkoholmérgezési ügyben több mint hatvan személy ellen folyik eljárás Csehországban.

Az illegális alkohol tárolására szolgáló speciális, nagykapacitású ciszternák többnyire néhány méterrel a föld alatt voltak bebetonozva, s a rendőrség geológusok segítségével jutott a nyomukra. Szakértők szerint a raktárakat mintegy 8-10 éve építették, s egyelőre nem tudni, mennyi ideig és hogyan használták őket.

A földalatti raktárak régi ipari létesítmények alatt, vagy közelében voltak kialakítva. Néhány létesítményt a rendőrök már korábban is átkutattak, de a földalatti raktáraknak csak a közelmúltban bukkantak a nyomára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!