Hella
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Mégsem népirtó a guatemalai diktátor

2013.05.21. 10:17
A guatemalai alkotmánybíróság érvénytelenítette a Ríos Montt diktátor elleni ítéletet

Érvénytelenítette a guatemalai alkotmánybíróság hétfőn a José Efraín Ríos Montt egykori diktátor ellen hozott ítéletet, és új eljárást rendelt el ügyében – írta az MTI.

Az El Periódico című helyi napilap szerint az alkotmánybíróság indoka az volt, hogy Ríos Montt tábornok perének szóbeli része során eljárásbeli hibákat vétettek, s így a védelem jogai csorbultak.

A 86 éves volt diktátort népirtásért ötven, háborús bűnökért harminc év börtönbüntetésre ítélték május 10-én, mivel 1982 és 1983 közötti uralma alatt a hadsereg legalább 1771 maja indiánnal végzett, s ő nem tett semmit a vérengzések megakadályozása érdekében. Az 1960-tól 1996-ig tartó guatemalai polgárháborúban 200 ezren haltak meg vagy tűntek el.

Emberjogi aktivisták történelmi pillanatként ünnepelték a Ríos Montt elleni ítéletet, mert saját hazájában korábban soha nem nyilvánítottak még bűnösnek népirtásért egyetlen volt államfőt sem.

Ríos Montt ügyvédei a per során többször éltek panasszal, és egyik kifogásuk az volt, hogy nem hallgatták meg a védelem összes tanúját. A tábornok jogászcsapata azonnal fellebbezett az ítélet ellen.

Az alkotmánybíróság jelenlegi döntése értelmében a szóbeli eljárást meg kell ismételni. Ez olyan, mintha visszapörgetnénk az időt április 19-ig, amikor a pert felfüggesztették az ítélkező bíró személye körül kialakult vita miatt.

A volt diktátor mindössze egyetlen napot töltött börtönben, s több mint egy hete egy katonai kórházban kezelik magas vérnyomással és prosztataproblémákkal.