Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

6 milliárd dolláros kárt okozhatott a tornádó

2013.05.22. 07:09

A Moore-ra lecsapott tornádó valószínűleg nagyobb károkat okozott, mint a két évvel ezelőtti joplini forgószél - jelentette ki John Doak, Oklahoma állam biztosításügyi biztosa. Az AIR Worldwide katasztrófamodellező cég becslése szerint a pusztítás útvonalától mindkét irányban egy mérföldes (mintegy 1600 méteres) sávban találgató ingatlanok helyreállításának összege elérheti akár a 6 milliárd dollárt is.

A Missouri állambeli Joplinban két évvel ezelőtt bekövetkezett, 161 halálos áldozatot követelő tragédia okozta anyagi kár megközelítette a 3 milliárd dollárt. Az elmúlt évtizedekben ez volt az Egyesült Államok legsúlyosabb anyagi károkat okozó tornádója.

A hétfői Moore-i katasztrófában a hivatalos adatok szerint 24-en vesztették életüket és mintegy tízszer ennyien sérültek meg. A romok alól több mint 100 embert mentettek ki élve. Hétfőn a hatóságok még 51 halottról tettek bejelentést, de kiderült, hogy a káoszban több áldozatott kétszer is regisztráltak.

Az országos meteorológiai szolgálat (NWS) kedden felfelé módosította az Oklahoma City elővárosán végigsöprő tornádó besorolását és annak erősségét a Fujita-Pearson skálán a legmagasabb EF-5-ös kategóriába sorolta be. Ez azt jelenti, hogy a szélviharon belül a széllökések sebessége meghaladta az óránkénti 320 kilométert.

Barack Obama jelentős katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Moore területét. Oklahoma mindkét szövetségi szenátora üdvözölte kedden az államnak nyújtott szövetségi segítséget. Pedig a két republikánus honatya, James Inhofe és Tom Coburn, egyaránt nemmel szavazott, amikor északkeleti partvidéken tavaly súlyos veszteségeket okozó Sandy szupervihar nyomán 60 milliárd dollárnyi pótköltségvetéssel kellett megemelni a szövetségi katasztrófavédelem (FEMA) költségvetését.