Meghalt egy magyar katona Koszovóban

2013.05.22. 14:23

Meghalt egy magyar katona Koszovóban, közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A Magyar Honvédség KFOR kontingensében szolgálatot teljesítő szerződéses szakaszvezető szerdára virradó éjszaka, álmában hunyt el. Reggel a portugál-magyar zászlóalj orvosai küzdöttek az életéért, de már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A halál okának pontos megállapítása folyamatban van. A katona hazaszállításáról később intézkednek.

„Az elhunyt katona hozzátartozóit a történtekről a Magyar Honvédség tájékoztatta, a honvédelmi miniszter, a Honvéd Vezérkar főnöke, valamint a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka részvétét fejezte ki a családnak” – írta a HM.

Mi az a KFOR?

A KFOR a NATO parancsnoksága alatt álló nemzetközi békefenntartó erő, amely az ENSZ BT 1244-es határozata alapján jött létre. Feladata a Szerbiától 2009-ben elszakadt, 95 százalékban albánok lakta, tízezer négyzetkilométeres terület biztonságának megőrzése, különös tekintettel a szerb többségű Észak-Koszovóra, amely nem fogadja el Pristina fennhatóságát.

A KFOR állománya jelenleg 5600 fő, ez fokozatosan csökkent a kezdeti ötvenezres létszámról, amiben 39 ország vett részt. Magyarország jelenleg körülbelül kétszáz katonájával van jelen. A katonák többsége a portugálokkal közösen fenntartott műveleti zászlóaljban teljesítenek szolgálatot, amelynek feladata, hogy Észak-Koszovóban megakadályozzák az etnikai összecsapásokat.

A kisebbik része a támogató zászlóaljban szolgál, logisztikai, egészségügyi és karbantartási feladatokat ellátva. Idén február végén zajlott le a magyar katonák nyolcadik váltása. A katonák zöme a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár kötelékéből érkezett.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport