Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meghalt egy magyar katona Koszovóban

2013.05.22. 14:23

Meghalt egy magyar katona Koszovóban, közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A Magyar Honvédség KFOR kontingensében szolgálatot teljesítő szerződéses szakaszvezető szerdára virradó éjszaka, álmában hunyt el. Reggel a portugál-magyar zászlóalj orvosai küzdöttek az életéért, de már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A halál okának pontos megállapítása folyamatban van. A katona hazaszállításáról később intézkednek.

„Az elhunyt katona hozzátartozóit a történtekről a Magyar Honvédség tájékoztatta, a honvédelmi miniszter, a Honvéd Vezérkar főnöke, valamint a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka részvétét fejezte ki a családnak” – írta a HM.

Mi az a KFOR?

A KFOR a NATO parancsnoksága alatt álló nemzetközi békefenntartó erő, amely az ENSZ BT 1244-es határozata alapján jött létre. Feladata a Szerbiától 2009-ben elszakadt, 95 százalékban albánok lakta, tízezer négyzetkilométeres terület biztonságának megőrzése, különös tekintettel a szerb többségű Észak-Koszovóra, amely nem fogadja el Pristina fennhatóságát.

A KFOR állománya jelenleg 5600 fő, ez fokozatosan csökkent a kezdeti ötvenezres létszámról, amiben 39 ország vett részt. Magyarország jelenleg körülbelül kétszáz katonájával van jelen. A katonák többsége a portugálokkal közösen fenntartott műveleti zászlóaljban teljesítenek szolgálatot, amelynek feladata, hogy Észak-Koszovóban megakadályozzák az etnikai összecsapásokat.

A kisebbik része a támogató zászlóaljban szolgál, logisztikai, egészségügyi és karbantartási feladatokat ellátva. Idén február végén zajlott le a magyar katonák nyolcadik váltása. A katonák zöme a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár kötelékéből érkezett.