Paulina
20 °C
35 °C

Aszad napjai meg vannak számlálva

2013.05.23. 07:04

A Szíria barátai elnevezésű, tizenegy országot tömörítő csoport szerint Bassár el-Aszad elnök nem játszhat semmilyen szerepet az ország jövőjében.

A csoport Ammánban tanácskozott többek közt az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, továbbá Törökország és több arab állam külügyminisztere részvételével. Jelen volt az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció ideiglenes elnöke, George Szabra is.

Csütörtök hajnalban közzétettek egy állásfoglalást, amiben leszögezték, hogy Aszad elnökkel az élen a rezsim vezető képviselői és legszorosabb szövetségeseik nem játszhatnak szerepet az ország jövőjében. A csoport megerősítette a szíriai ellenzék támogatását, és hangsúlyozta, hogy átmeneti kormányt kell alakítani. A közleményben azt is leszögezték, hogy a szóban forgó kormány megalakításának alapelveiről a Genfbe tervezett nemzetközi konferencián kell megállapodni.

A nemzetközi konferenciát Moszkva és Washington is sürgette, de annak időpontjáról még nem jött létre egyezség. Oroszország nem tagja a Szíria barátai csoportnak, és nem az ellenzéket, hanem az Aszad-rezsimet támogatja.

Aszad: Döntsenek a választók

Bassár el-Aszad szíriai elnök múlt szombaton több interjúban is kijelentette, hogy őt kizárólag a szíriai nép válthatja le a jövő évi elnökválasztáson.Az elnök ugyanakkor tagadta, hogy a kormányerők vegyi fegyvereket vetettek volna be az ellenzék ellen. Az államfő szerint a vegyi fegyverekkel kapcsolatos vádak valójában arra szolgálnak, hogy a nyugati közvéleményt előkészítsék egy Szíria elleni katonai beavatkozásra.

Barack Obama amerikai elnök múlt csütörtökön kijelentette, bizonyítékaik vannak arra, hogy Szíriában vegyi fegyvereket is bevetettek. Az amerikai elnök korábban figyelmeztetett, hogy a vegyi fegyverek bevetése fontos határvonal lehet, aminek átlépése akár katonai beavatkozást is vonhat maga után.