Hármas gyilkos lehetett az egyik bostoni merénylő

2013.05.23. 09:14
Ibragim Todasev
Ibragim Todasev

A bostoni robbantásokkal megvádolt idősebb csecsen fivér, Tamerlan Carnajev valószínűleg egy 2011-es hármas gyilkosság elkövetésében is részt vett. A társa az a a 27 éves, szintén csecsen származású Ibragim Todasev volt, akit Orlandóban szerdai kihallgatásán fejbe lőtt az FBI egyik ügynöke, miután a gyanúsított késsel tüdőn szúrta.

Habár ezt a hatóságok hivatalosan még nem erősítették meg, Todasev a kihallgatásán több amerikai tévécsatorna értesülései szerint azt vallotta: ő és az idősebb Tamerlan fivér gyilkoltak meg három drogkereskedőt a Boston környéki Walthamben, 2011. szeptember 11-én.

Todasev és Carnajev ugyanabban a konditeremben edzettek, néha bokszmeccseket is látogattak együtt. A 2011-es gyilkosság alkalmával kiraboltak három drogkereskedőt, majd megkéselték a 25 éves Brendan Messt, a 31 éves Erik Weissmant és a 37 éves Raphael Tekent. A holttesteket marihuánával szórták be.

Habár Todasev korábban a bostoni robbantások feltárása kapcsán együttműködött az FBI-jal, és nemrég a zöld kártyát is megkapta, május 4-én újra letartóztatták, mert egy bevásárlóközpont parkolójában úgy összevert két férfit, hogy az egyiküket kórházba kellett szállítani. Az egyik barátja, Umar Tamarov a Wall Street Journal-nek azt mondta: „Az az Ibragim, akit én ismertem, egy nagyon normális srác. Nem olyasvalaki, aki bármilyen őrültséget követne el”. Tamarov ugyanakkor úgy látja, hogy mivel a barátja halott, „most már bármivel megvádolhatják”.

A Carnajev-testvérek két pokolgépet robbantottak fel a bostoni maraton célvonalánál április közepén. A merényletben 3 ember meghalt és több mint 200 megsebesült. A rendőri hajtóvadászatot túlélő fiatalabb fiút terrorizmussal vádolják és akár halálra is ítélhetik, Tamerlan Carnajev belehalt az üldözés során szerzett sebesüléseibe. Az elmúlt hetekben több letartóztatás is történt az ügyben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport