Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Ismerték a hatóságok a londoni gyilkosokat

2013.05.23. 16:24

A brit katona londoni meggyilkolásával gyanúsított mindkét férfit ismerték a biztonsági szolgálatok, mondta egy kormányzati forrás a BBC-nek. A két férfira több vizsgálatban is felfigyeltek, de nem gondolták róluk, hogy támadást terveznek.

Egyikük a 28 éves Michael Adebolajo, a források szerint ő látható azokon a videofelvételeken, melyeken véres kézzel üzent: arról beszélt egy járókelőnek, hogy nem David Cameront, vagy a politikusokat „fogják elkapni az utcán”, hanem „az olyan átlagemberek lesznek az áldozatok, mint te vagy a gyerekeid”.

„Azért öltem meg, mert ő is muszlimokat öl, és elegem van abból, hogy muszlimokat ölnek Irakban és Afganisztánban" - mondta a laktanyájába tartó brit katona meggyilkolása után. Adebolajo 2001-ben tért át a keresztényről a muszlim vallásra.

A katonát a CNN szerint autóval ütötték el, utána gyilkolták meg brutálisan. Ehhez machetét, bárdot és késeket használtak. A támadók ezután legalább húsz percet vártak, amíg a rendőrség megérkezett.

Adebolajo és társa is kórházban van, a kiérkező rendőrök lőtték le őket. A rendőrök kilenc perccel a támadás bejelentése után a helyszínen voltak. Londonban csütörtökre a szokásosnál 1200-zal több rendőrt állítottak szolgálatba a támadás miatt.

A rendőrök csütörtökön átkutattak egy házat Greenwich-ben, és a szomszédok szerint két 30-as éveikben járó nőt, egy idősebb asszonyt és egy fiatal fiút elvittek. Saxilbyben is átvizsgáltak egy lakást a támadással összefüggésben.

David Cameron brit miniszterelnök terrortámadásnak nevezte az esetet. Cameron az iszlám és a nagy-britanniai muszlim közösségek elárulásának nevezte a támadást. Szerinte nincs olyan eleme az iszlámnak, ami igazolhatná a gyilkosságot. A brit miniszterelnök utalt azokra a sajtóértesülésekre, amelyek szerint az elkövetők egyikét már korábban ismerték a biztonsági szolgálatok.  • Vennék
  • Bankszámla