Katona volt a londoni gyilkosság áldozata

2013.05.23. 10:01
Katona volt, és egy veteránokat segítő alapítvány pólóját viselte az a férfi, akit szerdán brutálisan meggyilkoltak Londonban. David Cameron miniszterelnök terrortámadásról beszél. A két gyilkost kórházban ápolják.

A katonaság tagja volt az a férfi, akit szerdán két terrorista lefejezett Londonban – erősítették meg hivatalos források a BBC-nek. Ezt egészen biztosan a támadók is tudták, hiszen egyikük a gyilkosság után járókelőknek kijelentette: azért öltem meg, mert ő is muszlimokat öl, és elegem van abból, hogy muszlimokat ölnek Irakban és Afganisztánban.

Az áldozat Help for Heroes pólót viselt halála napján, amelyet az egyik támadó fényképezőgépén rögzített. A Help for Heroes egy veterán katonákat segítő alapítvány. A katona aznap szolgálatban volt a brit fővárosban, és éppen a Royal Artillery laktanyába tért volna vissza, amikor megtámadták.

A támadók jelenleg két különböző kórházban fekszenek, miután a helyszínre érkező rendőrök meglőtték őket. Egyikük állapota súlyos. Amíg az egyik férfiról fénykép készült, társáról egy járókelő videót is csinált. A támadó ezen véres kezeivel mutogat, és arról beszél, hogy nem David Cameront, vagy a politikusokat fogják elkapni az utcán, hanem az olyan átlagemberek lesznek az áldozatok, mint te vagy a gyerekeid.

David Cameron szerdán idő előtt visszatért franciaországi útjáról, és kormányülést hívott össze. Ezen a politikusokon kívül az Egyesült Királyság legmagasabb rangú rendőrtisztje, valamint az MI5 új vezetője vesz majd részt. A londoni kormány katasztrófa-elhárítási bizottsága, a Cobra már ülésezett. A londoni laktanyák, valamint a gyilkosság helyszíne, Woolwich és környéke védelmét azóta megerősítették.

Cameron terrortámadásnak nevezte az esetet. Cameron az iszlám és a nagy-britanniai muszlim közösségek elárulásának nevezte a támadást. Szerinte nincs olyan eleme az iszlámnak, ami igazolhatná a gyilkosságot. A brit miniszterelnök utalt azokra a sajtóértesülésekre, amelyek szerint az elkövetők egyikét már korábban ismerték a biztonsági szolgálatok.

A katonát a CNN szerint autóval ütötték el, és csak azt követően gyilkolták meg brutálisan. Ehhez machetét, bárdot és késeket használtak. A támadók ezután legalább húsz percet vártak, amíg a rendőrség megérkezett. „Mintha híresek akarnának lenni, de egy őrült módon”, mondta egy szemtanú. Britannia Muzulmán Tanácsa elítélte a cselekményt, és azt közölte, hogy az effajta brutalitásnak nincs köze vallásukhoz.

A hatóságok a nyomozást megkezdték, a felelősöket és a motivációt keresik – nyilatkozta a Metropolitan biztosa. A katonai rendőrség Woolwichet multikulturális környékként jellemezte, ahol a szolgálatot teljesítő katonák jó kapcsolatot ápolnak a lakosokkal. Az illetékesek elsőként azt fogják vizsgálni, kapcsolatban állhat-e ez az eset a világ más közelmúltbeli támadásaival, illetve, hogy előre eltervezett bűncselekményről volt-e szó. Mivel a gyilkosok meg sem próbáltak elmenekülni, és rengeteg nyomot hagytak maguk után, a CNN elemzői szerint nem lesz nehéz dolguk a hatóságoknak.

Eközben szerda éjjel egy férfit letartóztattak Essexben, miután füstgránátot dobott egy mecsetbe, és kések is voltak nála. Feltételezések szerint ez bosszútámadás lehetett, válaszul a Woolwich-ben történtekre.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport