Kettős pokolgépes merénylet Nigerben

2013.05.23. 20:06

Huszonhat ember meghalt, 29 megsebesült a csütörtök hajnalban Észak-Nigerben elkövetett kettős öngyilkos robbantásos merényletekben – közölték nigeri és francia hivatalos forrásból.

Előbb egy katonai helyőrségben volt robbantás az észak-nigeri Agadez régió székhelyén, a szaharai Agadezben, nem egészen fél órával később pedig onnan északra, Arlit mellett a francia Areva cég által működtetett uránbánya területén történt hasonló terrorakció.

A katonai létesítmény falain belül 20-an haltak meg, 16-an megsebesültek, míg a bányában 14-en sebesültek meg, kivétel nélkül nigeriek. Egyikük később belehalt sérüléseibe. Mindkét helyszínen gépkocsiba rejtett pokolgépet hoztak működésbe, az első helyszínen három, a másikon két öngyilkos merénylő. Mindkét helyszínen bejutottak a kapukon belülre, a merényletben ők is meghaltak.

A helyőrségben egy negyedik merénylő túszul ejtett legalább négy kadétot. A túszdráma csütörtökön az esti órákban még nem ért véget. A túszejtő azzal fenyegetőzik, hogy működésbe hozza a testére erősített robbanószerkezetet. A merényletek elkövetőjeként a Mozgalom a Nyugat-afrikai Dzsihád Egységéért (Mujao) nevű radikális iszlamista szervezet jelentkezett.

„Megtámadtuk Nigert, mert együttműködik Franciaországgal a saría (iszlám jogrend) elleni háborúban″ – közölte a csoport Abu Valíd Szahrávi néven bemutatkozó szóvivője a francia hírügynökséggel.

A Mujao volt az egyik iszlamista szervezet azok közül, amelyek ellenőrzésük alá vonták a Nigerrel szomszédos Mali északi részét, de a francia haderő januárban offenzívát indított ellenük, és kifüstölte őket. A Mujao egyik vezetője, Abu Dardar januárban megfenyegette Franciaországot, hogy az iszlám megtámadása miatt Allah nevében csapást mérnek francia célpontokra Afrikában és Európában.

Niger 650 katonával vesz részt az iszlamisták elleni mali műveletekben. Az országban, amelynek területén korábban még soha nem történt öngyilkos merénylet, háromnapos nemzeti gyászt hirdettek.

Francois Hollande francia elnök közölte, Párizs támogatja Nigernek a túszdráma megoldását és a merénylet értelmi szerzőinek megsemmisítését célzó minden erőfeszítését.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport