Lujza
-2 °C
13 °C

Egész Afrikát kiléptetnék a hágai bíróságból

2013.05.24. 14:15

Az Afrikai Unió (AU) Addis Abeba-ban tartott csúcstalálkozóján egy szudáni bennfentes szerint döntés születhet arról, hogy a szervezet tagjai testületileg visszavonják tagjaikat a Nemzetközi Büntetőbíróságból (International Criminal Court – ICC) – olvashattuk a Sudan Tribune -ben markoferko kiváló találatának köszönhetően.

Nafie Ali Nafie elnöki aszisztens szerint az EU mintájára alakulgató afrikai ernyőszervezetnek az a baja az ICC-vel, hogy a bíróság – persze – „nyomásgyakorló szervezetként eutrópai érdekeket szolgál ki” A lépés nagyon komolyan érintené a hágai törvényszék legitimációját, hiszen a szervezetnek Marokkó kivételével minden afrikai állam a tagja.

Az Etiópiába delegált szudáni követ, Sir al-Khitm Khalifa azt állította, hogy Uganda és Kenya lobbizta ki, hogy az ACC napirendjére kerüljön a Nemzetközi Büntetőbírósággal való szakítás. Valójában persze mindkét ország saját szennyes ügyeit akarja rejtegetni. Kenyának a 2007-2008-as választási kampányt övező erőszakhullámért felelős Uhuru Kenyatta elnök és helyettese, William Ruto májusban kezdődő pere miatt fáj a feje. A kormányzat korábban kétszeri nekifutásra is képtelen volt egy tisztességes vizsgálóbizottság felállítására, de miután az ICC kezébe vette az ügyet, máris elkezdődött az Afrikai Unió és az ENSZ Biztonsági Tanácsának bevonásával a vádak elejtéséért való lobbizás.

Az AU-csúcsra benyújtott tervezet szerint a Nemzetközi Büntetőbíróság „destabilizációval veszélyezteti” Kenyát, miközben a kormány éppen „mélyreható reformokat hajt végre” pont annak érdekében, hogy az 1200 halálos áldozattal járó 2007-2008-as vérengzések nehogy megismétlődjenek. Ugandától pedig az „Úr Ellenállói” gerillasereg 1987-től máig tartó felkelése miatt kértek ki néhány vezetőt.

Ramtane Lamamra, az AU békéért és biztonságért felelős biztosa azt mondta, persze, fontos az igazság, de az ICC-nek azért a nemzeti megbékélést is figyelembe kéne vennie. Kenya vehemens támogatóra lelt Salva Kiir dél-szudáni elnök személyében, aki leszögezte, hogy újszülött országa „soha nem fog csatlakozni a Nemzetközi Büntetőbírósághoz”, amit amúgy is csak azért alapítottak, hogy „megalázza az afrikai vezetőket”.

A csúcstalálkozón közben nagyban megy a manőverezés, az egyik állam névtelenséget kérő külügyminisztere azt mondta a Reutersnek, hogy néhány állam azért lobbizik, hogy az AU testületileg vonuljanak vissza az ICC-ből, de szerinte ez nem fog sikerülni. A nemzetközi törvényszék eljárásai által érintett tagok közé tartozik Uganda, a Kongói Demokratikus Köztársaság, a Közép-Afrikai köztársaság, a darfuri terület, Elefántcontpart, Mali és Líbia is.

A nyolc állam közül öt maga kérte az ICC eljárását, kettőt az ENSZ BT határozata kötelezte erre, és csak egy eljárást kezdeményezett maga a Hágai Nemzetközi Bíróság. Ennek ellenére az AU elhatározta a törvényszék jogi alapjait jelentő Római Statútumok megváltoztatását, és sikerrel korteskedett egy afrikai ügyész kinevezése érdekében is.