Önvédelemből ölt, mégis előzetesbe került

2013.05.27. 11:06

Több mint tizenkétezer aláírás gyűlt össze egy nap alatt alatt annak a szerb férfinak a szabadlábra helyezése érdekében, aki a múlt héten saját házában meggyilkolt egy betörőt – adta hírül a Magyar Szó.

Saško Bogoski otthon volt a felségével és a gyermekeivel, amikor a férfi betört a házba. Bogoski tetten érte, dulakodni kezdtek, a betörőnél állítólag egy csavarhúzó volt, Bogoskinál pedig kés, amivel ötször is megszúrta a betörőt.

A betolakodó elmenekült, de kétszáz méter megtétele után holtan összerogyott. A betörőnek állítólag hosszú priusza volt, rablásért is körözték a Magyar Szó értesülései szerint. Bogoski 30 napos előzetes letartóztatásba került, mert a rendőrségi jelentés szerint túllépte a szükséges önvédelem határait.

Bogoski szabadon bocsátását egy online petícióban követelik, ezt egy nap alatt több mint 12 ezren írták alá a peticije24.com honlapon. Ebben a következő olvasható: „Törvényeink szerint Szerbiában az önvédelem nehezen bizonyítható. Ezért össze kell fognunk és támaszt nyújtanunk ennek az embernek. Írják alá ezt a kezdeményezést egyezve azzal, hogy ezt az embert szabadlábra kell helyezni valamint ne egyszerű emberölésért kelljen felelnie. Ne engedjük meg, hogy börtönbe kerüljön.″

A Magyar Szó szakértője szerint a jogos önvédelem kérdése ingoványos talaj a szerb jogalkalmazásban. Egy egykori bíró elmondta: az önvédelemből elkövetett gyilkosságot nehéz bizonyítani, az ügyészek pedig nagyon szigorúak ezekben az esetekben, és összességében gyakran ítélik el az önvédelemből gyilkolókat.

A Blic napilap úgy értesült, hogy Saško Bogoski nagyon rossz állapotban várja a fejleményeket, csak sír és imádkozik az előzetesben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport