Erősödik az iszlámellenesség Angliában

2013.05.27. 15:22
Angliában megnőtt a muszlimellenes incidensek száma a múlt szerdai brutális katonagyilkosság óta. Akkor két muzulmán mészárolt le egy brit katonát Londonban, tettük bosszú volt az iraki és afganisztáni muszlim halottakért. Egy mecsetet is felgyújtottak, a kormány szélsőségeseket vizsgáló munkacsoportot állított fel.

Növekvő iszlám-ellenességtől tartanak az Egyesült Királyságban azután, hogy múlt héten két muzulmán vallású ember brutálisan meggyilkolt egy katonát Londonban, írja a CNN. A tettesek a gyilkosság után azt mondták, hogy bosszút akartak állni az Irakban és Afganisztánban meghalt muszlimokért. A múlt hét szerdai mészárlás két gyanúsítottját kórházban kezelik, ők a rendőrökkel folytatott tűzharcban sérültek meg. Három további gyanúsítottat, akiket később fogtak el, azóta elengedtek a hatóságok, közölte az MTI.

Grimsby városában egy mecset kapott lángra, a hatóságok két embert tartóztattak le gyújtogatás vádjával. A tűzben senki sem sérült meg. Egy muszlimellenes szélsőjobboldali csoport tüntetést szervezett, és egy további megmozdulást is terveznek a miniszterelnöki rezidencia előtt. Szombaton Newcastle-ben is tüntettek, azt szerették volna elérni, hogy a muszlimok hagyják el az országot.

„Ha most nem vagyunk bátrak, forradalmat, polgárháborút, alárendeltséget hagyunk gyermekeinkre és gyermekeink gyermekeire”, hirdeti az egyik jelentős iszlámellenes csoport Facebook oldala. A csoport oldala szerint békés tüntetéseket szervez a szélsőséges iszlám ellen.

Meg tudnátok védeni?

„Srácok, meg tudnátok védeni minket, mert tüntetéseket szerveznek a környéken”, írta egy muzulmán közösség falára egy aggódó iszlám vallású ember, szintén a Facebookon. A rendőrség tud róla, hogy „néhány személy” feszültséget szeretne kelteni, a hatóságok felkészültek a helyzet kezelésére, közölték.

Egy, a muszlimok elleni támadásokat monitorozó oldal beszámolója szerint a katona brutális meggyilkolása utáni negyvennyolc órában 162 muszlimellenes incidenst jelentettek be. Ezt megelőzően naponta átlagosan öt bejelentést kaptak.

Cameron miniszterelnök vasárnap közölte, hogy egy munkacsoportot hoznak létre, ami a szélsőségek viselkedését fogja vizsgálni. „Általában fogjuk vizsgálni a szélsőséges csoportokat, de a legnagyobb veszélyt az iszlám szélsőségesek jelentik”, közölte a miniszterelnök szóvivője.

A kormány korábban is nagyon komolyan vette a múlt szerdai mészárlást. A londoni vezetés vészhelyzeti bizottsága, a Cobra is ülésezett, Cameron pedig idő előtt visszatért párizsi útjáról. A katona elleni támadást azonnal terrorista cselekménynek minősítették.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport