Izidor
1 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Egybekelt az első francia melegpár

2013.05.29. 18:59

Vincent Autin és Bruno Boileau az első meleg pár, akik Franciaországban összeházasodtak. A 40 éves Autin és a 30 éves Bileau a montpellier-i városházán mondta ki a boldogító igent. A szertartáson, melyen saját jogon is több száz vendég vett részt, megjelentek a francia és nemzetközi sajtó képviselői is, többek között az Al Jazeera és a CNN is. A szertartást Hélène Mandroux polgármester vezette.

Mivel Franciaország-szerte nagy tüntetések zajlanak a melegházasság ellen, az eseményt magasfokú biztonsági készültség kísérte. A párt a rendőrség kísérte a szállodából a városházához, ahol támogatóik mellett a melegházasság ellenzői is feltűntek.

A magas biztonsági kockázat miatt döntött úgy a város vezetése, hogy az eredeti tervekkel ellentétben mégsem közvetítik a szertartást több kivetítőn a belvárosban.

A polgármester elmondta: történelmi pillanatnak tartja az első francia melegházasságot. Hozzátette: „Az önök története részévé vált országunk történelmének, tanúsítva, hogy társadalmunk előrelép a diszkrimináció elleni harcban. A házasságra vonatkozó törvény a szabadság, egyenlőség és testvériség szellemében fogant.″ A szocialista polgármester emlékeztetett: François Hollande elnök egyik legfontosabb kampányígérete a melegházasság törvénybe iktatása volt.

Miután kimondták a boldogító igent, Autint és Boileaut férjjé és férjjé nyilvánította a pogármester, majd miután aláírták a hivatalos dokumentumokat, Frank Sinatra a Rém rendes családból is ismert Love and Marriage című száma köszöntötte a párt.

Manuel Valls belügyminiszter nyilatkozatban figyelmeztette azokat, akik esetleg az esemény megzavarását tervezték: „Elfogadhatatlan, hogy bárki megpróbálja tönkretenni ezt az életre szóló pillanatot.″ – mondta.

Párizsban június 7-én lesz az első melegházasság, a harmadik kerületi városházán. A francia parlament április 23-án szavazta meg a melegházasságról szóló törvényt, az eseményt régóta nem látott méretű tiltakozások kísérték országszerte. François Hollande elnök ennek ellenére aláírta a törvényt, mellyel egyik legfőbb politikai ígéretét váltotta valóra.