István, Vajk
18 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Idén is lesz magyar rendőr a horvát partokon

2013.06.02. 08:07
A korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén nyáron is teljesítenek majd szolgálatot magyar rendőrök a horvát tengerparton. A magyar rendőrök ezúttal is Zárában (Zadar) és térségében segítenek horvát kollégáiknak.

A július 1-jén kezdődő és augusztus 30-ig tartó külszolgálat idején kéthetes váltásokban, időszakonként két-két rendőr tartózkodik az Adriánál. Közös járőrszolgálatot látnak el a horvát rendőrökkel, önálló intézkedési jogkörük nincs. A rendőrség tájékoztatása szerint tavaly Zárában és a környékbeli településeken (pl. Vir-szigeten), jellemzően azok belterületén lévő éttermek, kávézók, strandok és környékük ellenőrzésében vettek részt a magyar rendőrök.

Feladatukat hétköznapokon és hétvégén egyaránt végezték, különös figyelemmel a turnusváltások időszakára. Az állomány tagjai leggyakrabban turistáknak adtak felvilágosítást például elveszett tárgyakkal vagy lopásokkal kapcsolatban, de gyakran kértek tőlük felvilágosítást az egészségügyit ellátást illetően, és sokszor útbaigízítást is adtak a magyar turistáknak. Emellett segítséget nyújtottak a hivatalos ügyintézésben, illetve a nyelvi nehézségek leküzdésében.

Az elmúlt évben a turistaszezon alatt egyetlen halálos kimenetelű, magyar állampolgárokat érintő közlekedési baleset sem történt a térségben, csupán különböző szabálysértések, kisebb balesetek fordultak elő.