Vince, Artúr
5 °C
11 °C

1700 embert tartóztattak le Törökországban

2013.06.03. 09:06

Az elmúlt három nap legnagyobb összecsapása zajlott Isztambul Besiktas kerületében vasárnap éjjel rendőrök és tüntetők között. A civilek az útburkolat köveiből építettek barikádot, amire a hatóságok könnygázzal és vízágyúval válaszoltak. Több ezren demonstráltak a kerület nemrég bezárt stadionjánál is, de egy ankarai bevásárlóközpontot is elfoglaltak.

A sok sérült miatt mecsetekben, üzletekben és egy egyetemen is kórházat kellett kialakítani. 484 embert szállítottak a kórházakba. Hivatalos adatok szerint eddig 1700 embert tartóztattak le 67 városban, habár azóta már valószínűleg sokukat szabadon engedték – írja a BBC.

Az egyszerű ülősztrájknak induló tüntetés, amelyet a Taksim téri park elbontása ellen indítottak, mára Törökország elmúlt tíz évének legkomolyabb demonstrációjává vált, ahol a cél már a tíz éve hivatalban lévő Recep Tayyip Erdogan lemondatása.

A Fehér Ház vasárnap késő este közleményt adott ki, amelyben mindkét felet nyugalomra intette, és jelezte, hogy a békés demonstrációk a demokratikus akaratnyilvánítás részei. Az USA korábban bírálta a biztonsági erőket erőszakos fellépésük miatt.