Megrongálódhatott az iráni atomerőmű

2013.06.05. 00:36

Az iráni atomprogramot figyelő országok olyan információhoz jutottak, hogy az ország egyetlen energiatermelő atomerőművében kárt okoztak a földrengések, és az egyik építményen hosszú repedések jelentek meg - közölték kedden diplomaták.

Iránt nemzetközi szankciók sújtják, mert nem hajlandó leállítani az urándúsítást, és a Nyugat gyanúja szerint az állítólag békés célú atomprogram örve alatt atomfegyver kifejlesztésén munkálkodik. A teheráni vezetés ezt visszautasítja, a vita évek óta tart.

A Busherben, a Perzsa-öböl partján lévő erőmű az atomfegyverkezés szempontjából nem jelent fenyegetést, de több szomszédos országot is nyugtalanít a kérdés, hogy eléggé biztonságos-e. Irán nem csatlakozott a csernobili katasztrófa után elfogadott nemzetközi nukleáris biztonsági egyezményhez, és visszatérő műszaki gondjai vannak a 2011-ben átadott létesítményben.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) februári és májusi beszámolójában is közölte, hogy Teherán tájékoztatta az erőmű leállításáról, de nem árulta el az okát.

A nevük elhallgatását kérő diplomaták a helyszínen begyűjtött bizalmas információkra hivatkozva adtak hírt a több méter hosszú repedésekről, amelyek az április 9-i és 16-i földrengések után jelentek meg. Irán azt állítja, hogy a létesítményben nem esett kár.

A busheri erőmű biztonságosságával kapcsolatos aggályok a Japánt 2011-ben megrázó, rendkívül erős földrengés után merültek fel a Fukusima-1 erőműben keletkezett károk láttán.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport