Natália
1 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Nem megy a japán bálnavadászoknak

2013.06.06. 08:27

Csak 34 csukabálna példányt ejtett el, s ezzel minden idők legrosszabb tavaszi halászati szezonját zárta a japán bálnavadász flotta, közölte csütörtökön a japán halászati ügynökség.

A hivatalosan tudományos céllal, április közepétől június elejéig a Csendes-óceán északnyugati részén folytatott halászat sikertelenségéért az ügynökség a rossz időjárást okolta.

A japán bálnavadász flotta az idei téli halászati szezon után is rekord alacsony fogással tért vissza a szigetországba a déli sarkkör vizeiről, ahol idén 103 csukabálnát fogtak a tavalyi 266 után. Akkor a japán kormány környezetvédők "megbocsáthatatlan szabotázsainak" tulajdonította a csekély zsákmányt, miután a Sea Sepherd radikális zöldszervezet aktivistái több alkalommal akadályozták a bálnavadászok munkáját.


Japánt folyamatosan heves bírálatok érik bálnavadászati programja miatt környezetvédők és kormányok részéről, az ügyben a hágai Nemzetközi Bíróság előtt is eljárás folyik. Tokió az 1986-os nemzetközi bálnavadászati moratórium egyik kiskapuját kihasználva azt állítja, hogy tudományos kutatási céllal folytatja a halászatot, és csak a tanulmányokhoz fel nem használt bálnahús kerül kereskedelmi forgalomba.

A japán flotta a korábbi években gyakran ezer bálnát is elejtett, az elmúlt években azonban a veszteséges program fenntartásának nehézségei és a Sea Sepherd akciói miatt folyamatosan csökkent a fogás.