Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Korrupció miatt ítélnek el egy minisztert

2013.06.09. 10:26

A hatalommal való visszaélés, korrupció és hűtlen kezelés vádjaival kell szembenéznie a bíróságon Li Cse-csün volt kínai vasútügyi miniszternek vasárnap megkezdődött pekingi bírósági tárgyalásán – jelentette a kínai sajtó vasárnap.

Az azóta már átalakított tárca egykori, nagyhatalmú és rengeteg pénz felett rendelkező első emberének ügyét a híradások szerint az egyik pekingi középfokú bíróság tárgyalja rendkívüli biztonsági intézkedések közepette. Az elsőfokú ítélet kihirdetése várhatóan még a nap folyamán megtörténik, s Liut minden valószínűség szerint bűnösnek találják.

Liu ügyvédje előzetesen annak a reményének adott hangot, hogy az ügyészek „több ok miatt” viszonylag enyhe büntetést fognak kérni. Más vélemények szerint életfogytig tartó szabadságvesztést, vagy akár halálbüntetést is indítványozhatnak az ügyészek.

Az 59 éves Liu 2003-ban került a vasútügyi minisztérium élére. 2011 elején először a pártbizottsági titkárságból, majd miniszteri posztjáról is eltávolították, s ügyében súlyos fegyelmi vétség miatt vizsgálatot indítottak. A kommunista pártból történő kizárását tavaly, a párt 18. kongresszusát megelőző központi bizottsági ülésen hagyták jóvá. Hivatalosan áprilisban helyezték vád alá.

Lapjelentések szerint a volt minisztert összesen 60 millió jüan (mintegy 2.2 milliárd forint) kenőpénz elfogadásával vádolják. Liu a csúszópénzekért cserébe jogtalan előnyben részesített cégeket a nagy beruházási összeget felemésztő gyorsvasutak építkezéseinél. A szabályokat áthágva egy befektető vállalatot is törvénytelen nyereséghez juttatott.

Az utóbbi években több súlyos vasúti szerencsétlenségből is arra lehetett következtetni, hogy a beruházások minőségével nincs minden rendben, s ezt az utólagos vizsgálatok is igazolták. Más korrupciós botrányok is történtek a közlekedési tárcánál. Liu testvére, Liu Cse-hsziang, Vuhan város vasúti irodájának volt a helyettes igazgatója, 2006-ban korrupciós ügyek miatt felfüggesztett halálbüntetést, lényegében életfogytiglani börtönt kapott.