Tizenegy év az emírt sértő tweetekért

2013.06.10. 19:15

Tizenegy év börtönre ítéltek Kuvaitban egy nőt, aki a bíróság megítélése szerint az emírt sértő bejegyzéseket tett közzé a Twitteren.

Huda al-Ajmit három vádpontban találták bűnösnek: a kuvaiti emír megsértésében, a rezsim megdöntésére való buzdításban, illetve a telefon nem megfelelő használatában. Az első két vádpont miatt öt-öt évet, a harmadik miatt pedig további egy év szabadságvesztést kapott.

A kuvaiti hatóságok tavaly október óta folytatnak hadjáratot az interneten megjelenő ellenzéki hangok ellen. A hétfőn kiszabott büntetés az eddigi legsúlyosabb ítélet egy ilyen jellegű ügyben. Huda al-Ajmi, aki határozottan tagadta az ellene felhozott vádakat, az első nő, akit Twitter-bejegyzések miatt ítéltek börtönbüntetésre.

Rasíd al-Enezi ellenzéki aktivista január óta ül börtönben, 20 hónapos büntetését tölti az emírt bíráló Twitter-üzenetei miatt. Áprilisban első fokon öt év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy ellenzéki vezetőt, volt parlamenti képviselőt az emír megsértéséért: Muszallam al-Barrak egy tavaly októberi ellenzéki tüntetésen gyakorlatilag zsarnoknak nevezte Szabah el-Ahmad al-Szabah kuvaiti emírt.

Kuvaitban az emír bírálata az állambiztonság elleni támadásnak minősül, és 5 év szabadságvesztéssel büntethető.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM