Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Snowden az amerikai bűntettről nyilatkozik

2013.06.12. 19:27 Módosítva: 2013.06.12. 19:30
A volt CIA-alkalmazott egy hongkongi magánlakásban bújkálhat. Interjúját részletekben közli a South China Morning Post.

Nem vagyok sem áruló, sem hős. Amerikai vagyok - mondta a South China Morning Post című lapnak adott exkluzív interjújában egy titkos hongkongi helyszínen szerdán Edward Snowden, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottja, az egyesült államokbeli titkos adatgyűjtés kiszivárogtatója.

“Azok, akik úgy vélik, hibáztam, amikor Hongkongba jöttem, félreértették a szándékaimat. Nem azért jöttem ide, hogy elbújjak az igazságszolgáltatás elől. Azért vagyok itt, hogy felfedjek egy bűntettet” - jelentette ki a nagy nemzetközi visszhangot és az Egyesült Államokban hatalmas botrányt kiváltó leleplezés 29 éves főszereplője, aki személyének felfedése óta először adott interjút.

Snowdenről két napja csak annyit lehetett tudni, hogy hétfőn délben kijelentkezett abból a hongkongi szállodából, ahol május 20. óta tartózkodott és ahonnan a kiszivárogtatást megkezdte. Azóta vélhetően egy magánlakásban él.

Az informatikus lehetséges "menekülési útvonaláról" az elmúlt napokban számos újságcikk jelent meg, de ő maga most egyértelmű jelét adta annak, hogy bár sok lehetősége lett volna és lenne elhagyni Hongkongot, nem kíván távozni a kínai különleges közigazgatási övezet területéről, s szembeszáll az Egyesült Államok - bármilyen - kiadatására vonatkozó kísérletével.

"A szándékom az, hogy megkérjem Hongkong bíróságait és lakóit, döntsenek a sorsomról." Mint mondta, nem követett el bűncselekményt a városban, s nincs oka kételkedni annak (jog)rendszerében.

Snowden azt állította: megbízható forrásból arról értesült, hogy Washington kemény fellépéssel igyekszik a helyi vezetésénél elérni kiadatását, s mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza a további kiszivárogtatásokat. Legfőképpen annak közzétételét, hogy a hongkongiak elektronikus adatforgalmát is megfigyelik - tette hozzá.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a családjával érintkezésbe lépett-e, közölte: nem volt bátorsága ehhez, nem beszélt velük, de aggódik miattuk a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) részéről nyilvánvalóan rájuk nehezedő nyomás miatt.

A Snowdennel készült interjút helyi idő szerint szerdán késő éjszaka kezdte részletekben közölni a South China Morning Post, s a lap online felületén csak órák múltán tett közzé egyes fejezeteket. Várható az interjú folytatása.

Snowden hongkongi hívei tiltakozó menetet szerveznek helyi emberi jogi aktivisták és ismert demokráciapárti politikusok részvételével szombat délutánra az Egyesült Államok helyi konzulátusa elé.

"Felszólítjuk Hongkongot, hogy tartsa tiszteletben a Snowden védelmére vonatkozó nemzetközi jogi előírásokat és eljárásokat; elítéljük az Egyesült Államok kormányát, amiért megsérti jogainkat és magánéletünket. Felszólítjuk az Egyesült Államokat, hogy ne üldözze Snowdent" - áll a szervezők felhívásában.