Életfogytiglant kapott a manchesteri rendőrgyilkos

2013.06.13. 19:52

Tényleges életfogytiglani fegyházra ítélték csütörtökön a tavaly szeptemberi manchesteri kettős rendőrgyilkosság elkövetőjét.

Dale Cregan elismerte, hogy szeptember 18-án agyonlőtt két rendőrnőt, Fiona Bone-t és Nicola Hughes-t.

Cregan két másik, korábban elkövetett gyilkosságot és három további gyilkossági kísérletet is elismert a bírósági eljárás során.

A szeptemberi manchesteri kettős rendőrgyilkosság az utóbbi csaknem fél évszázad legsúlyosabb, rendőröket érintő bűncselekménye volt Nagy-Britanniában. A legutóbbi hasonló eset 1966-ban történt, amikor három rendőrt lőttek agyon Londonban. Annak a bűncselekménynek az egyik tettese, Harry Roberts azóta is börtönben van.

Nagy-Britanniában - ahol a nem kommandós vagy terrorelhárító feladatokra kiképzett, utcai járőrözést végző rendőröknél hagyományosan nincs tűzfegyver - rendkívül ritka a rendőrgyilkosság. Egyszerre két rendőrnőt pedig a manchesteri kettős gyilkosság előtt soha nem öltek meg.

A két rendőrnő betörésről szóló bejelentésre érkezett egy házhoz az angliai nagyváros délkeleti Hattersley kerületében. Amint megérkeztek, Dale Cregan, aki maga hívta ki a rendőröket, kijött a hivatalosan lakatlanként nyilvántartott házból, és az utcán tucatnyi lövést adott le a két rendőrnőre, majd egy kézigránátot is felrobbantott.

A gyilkosság után a 29 éves Cregan - akit a két korábbi gyilkosság gyanújával már köröztek - önként feladta magát a legközelebbi rendőrőrsön.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport