Mihály
3 °C
17 °C

Rács mögé kerülhet a fél cseh kormány

2013.06.13. 17:22 Módosítva: 2013.06.13. 18:44

„Tudtommal nem követtem el semmilyen törvénytelenséget, nem tartom időszerűnek a kormány lemondását” – közölte szűkszavú sajtótájékoztatóján Petr Necas. A cseh kormányfő azután kényszerült a rövidségével is sokatmondó nyilatkozatra, hogy csütörtökre virradóra a korrupcióellenes hatóság rendőrei lecsaptak a kormány több tagjára.

Több mint 400 rendőr kutakodott a kormányhivatalokban, de házkutatást tartottak több nagyvállalatnál és vállalkozók othonaiban is.

Rendőrkézre került a kormánypárti  Polgári Demokrata Párt (ODS) frakcióvezetője, Petr Tluchor, Ivan Fuksa, korábbi mezőgazdasági miniszter, Jana Nagyova a kormányfő irodájának vezetője, valamint Ondrej Páleník a Stratégiai Alapok Osztályának vezetője, aki korábban a katonai hírszerzés főnöke volt.

Délután őrizetbe vették Milan Kovandát, a Katonai Hírszerzés főnökét is.

Kormányfő kijelentette, hogy Nagyova iránti bizalma továbbra is töretlen, nem hiszi, hogy bűncselekményt követett volna el. Az 49 éves Petr Necas 2010 júliusában szerezte meg a kormányfői posztot a magát liberális-konzervatívként meghatározó Polgári Demokrata Párt vezetőjeként. Állítólag Lubomír Pault, a kormányhivatal vezetőjét is letartóztatta a cseh rendőrség

Az akciót állítólag hónapok óta készítették elő Csehországban a rendőrség szervezett bűnözés elleni csoportjának (ÚOOZ) szóvivője. Pavel Hanták megerősítette, hogy a letartóztatások a kormány tagjait is érintik.

A pártnak 1991-től volt tagja. 1995-ben a védelmi miniszter helyettese, egy év múlva a parlament elnöke lett. 2006-tól három éven át a Necas kormányfőhelyettesi poszt mellett a kabinet munkaügyi és szociális minisztere is volt.

Bár Necas ma nem mondott le, a rendszerváltás történetének legnagyobb botránya bármikor elsodorhatja a politikust, aki pénteken a parlament előtt is felszólal. Holnapra magához rendelte őt Milos Zeman államfő – aki jelenleg Pozsonyban van a közép-európai államfők találkozóján –, és az egyeztetés kimenetele könnyedén lehet a kormány bukása és új választások kiírása is. A találkozón Martin Cervícek országos rendőrfőkapitány,és Bohuslav Sobotkat, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke is jelen lesz. A 2013-ban az első közvetlen elnökválasztás révén államfővé lett Zeman korábban nyolc éven át vezette a szocdemeket, akiknek színeiben négy éven át az ország miniszterelnöke is volt.

Amnesztia a szövetségeseknek?

Zeman elődje, a korábban az ODS-t vezető Václav Klaus idén januárban nagyszabású amnesztia rendeletet adott ki. A távozó államfő a börtönlakók harmadát, mintegy hétezer embert helyezett szabadlábra. Főként kisebb bűncselekményért elítélteket, akik nem okoztak halált vagy súlyos kárt embertársaikban. Ugyanakkor a rendelet kiterjedt azoknak a folyamatban lévő, korrupciós ügyeknek a leállítására is, amelyeknek érintettjei befolyásos vállalkozók voltak. Leállt például az a nyolc éve folyamatban lévő ügy is, amelyben az egyi vádlott 1100 ügyféltől szedett be fejenként egymillió koronát (egy korona kb 11,6 forint), ám végül a beígért lakásokat nem építette meg. Kérdés, hogy a nagyaszabású ügyeket is érintő döntéssel Klaus el akarta-e kerülni, hogy a vizsgálatok eljussanak az ODS-hez vezető szálakhoz is.

Politikai földrengés

"Botrányos és elfogadhatatlan, hogy a cseh politikai vezetésnek nincs semmiféle pontos és konkrét információja a korrupcióellenes rendőrség csütörtöki akciójáról" – idézte a Bumm.sk Miroslava Nemcovát. A cseh képviselőház elnöke szerint "tarthatatlan az a helyzet, hogy sem a politikusoknak, sem a közvéleménynek órák óta nincsenek információi arról, miért hatolt be éjjel a rendőrségi kommandó a kormányhivatalba, s valójában mi történik az országban". A parlament péntekig megszakította ülését.

Meglepő módon épp ma nevezték ki a rendőrség korrupcióellenes és pénzügyi bűncselekményeket feltáró osztály (UOKFK)  vezetőjét. A szervezetnek május óta nem volt kinevezett feje, miután Tomas Martinec váratlanul lemondott, a prágai legfőbb államügyésszel, Lenka Bradacovával folytatott vitája után. (A vita még a Klaus által meghirdetett amnesztiához kapcsolódott, amit Bradacova nyíltan ellenzett.) A korábban is a rendőrségen vezető beosztásban dolgozó Milan Komarek péntektől foglalja el új hivatalát.

Lobbisták célkeresztben

A házkutatások érintették az ellentomdásos Roman Janousek érdekeltségeit is. A rendőrök három női alkalmazottját elvitték az egyik prágai irodájából. A befolyásos milliárdos jelenleg Horvátországban van. A z üzletemberrel szemben korábban is felmerült a sikkasztás és vesztegetés gyanúja. A 45 éves Janousek szoros baráti kapcsolatban áll Pavel Bémmel, aki 2002 és 2010 között Prága alpolgármestere volt. Sokak szerint ő járulhatott hozzá Janousek üzleti felfutásához is. Bém 2006 óta az ODS alelnöke. Lehetséges, hogy a városházán tett házkutatások vele vannak összefüggésben.

A pletykák szerint Jana Nagyovával szoros kapcsolatban lévő Janousekkel szemben tavaly felmerült a gyanú, hogy ittasan halálra gázolt egy nőt Prágában, majd eltűnt a helyszínről. A rendőrség elfogta, kihallgatta, végül nem emelt vádat ellene.

Nem bíztak Prágában

A hónapok óta előkészített akciót az olomouci államügyészség felügyelte, ami jelzi, hogy a nagyszabású terv végrehajtásánál nem akarták bevonni a fővárosi erőket, vélhetően attól tartva, hogy ottani jó kapcsolataik révén az érintettek időben értesültek volna és megakadályozták volna a letartóztatásokat.

Igaz, a város élén jelenleg ellenzéki politikus áll. A külügyminiszter, Karel Schwarzenberg által vezetett Top09 párt színeiben politizáló Tomas Hudecek népszerű a prágaiak körében. A 34 éves városvezető, akit a szociáldemokrata párt is kész támogatni, a felmérések szerint jó eséllyel megnyerheti a polgármesterválasztást, amely jövőre esedékes.