Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Az USA ellen tüntettek Hong Kongban

2013.06.15. 15:14

Huszonhét civil szervezet felhívására tartottak tüntetést szombaton Hong Kongban. A résztvevők azt kérték az amerikai kormánytól, hogy állítsa le a külföldiek, köztük a hongkongiak internetes és telefonos kommunikációjának megfigyelését.

A tiltakozók az amerikai főkonzulátus épületéhez vonultak. Transzparenseket vittek magukkal, amelyeken az Egyesült Államokat bíráló szövegek voltak, illetve a megfigyelés tényét kiszivárogtató Edward Snowden melletti kiállásra biztattak. A főkonzulátus rendőri védelmét a tüntetés miatt megerősítették.

Tiltakoznak a megfigyelés és a cenzúra ellen

A szervezők képviselői levélben fordultak az Egyesült Államok hongkongi külképviseletének vezetőjéhez, Steve Young főkonzulhoz és a különleges közigazgatási övezet kormányzójához, Leung Csun-jinghez. Mint írják, az Egyesült Államok külügyminisztériuma éveken át kiállt az internetszabadságért, és bírálta azokat a kormányokat, amelyek kibertámadásokat hajtanak végre, valamint megfigyeléseket és cenzúrát alkalmaznak.

A levél szerzői a nyilvánosságra került információk alapján úgy vélik, az Egyesült Államok kormánya titkos megfigyelést végez, és állítólag kiberhadviselést folytat Hongkong ellen, amit az egyetemes emberi jogok, a magánszféra, az emberi méltóság, valamint a gondolat- és a véleményszabadság megsértésének tartanak. A város kormányzatát arra kérték, hogy biztosítsanak védelmet Snowdennek, az amerikai informatikusnak, a titkos adatgyűjtési botrány kirobbantójának, aki korábban a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottja volt.

A május 20. óta Hongkongban tartózkodó Snowden, a PRISM kódnevű titkos adatgyűjtés 29 éves leleplezője korábban elmondta, hogy sorsát a hongkongiak kezébe adja. A South China Morning Post című lapnak olyan dokumentumokat bocsátott a rendelkezésére, amelyek tételes kivonatai voltak a hongkongi és a szárazföldi kínai megfigyeléseknek, négy évre visszamenőleg. Hivatalosan eddig sem a hongkongi kormányzat, sem Peking nem nyilatkozott az ügyben, és azt sem közölték, hogy az amerikaiak megkeresték-e már őket Snowden átadása ügyében. Eközben a kormányzaton egyre nagyobb a politikai nyomás, hogy magyarázatot követeljen az Egyesült Államoktól a területet is érintő kémprogram kapcsán.

Nem lesz nyilvános a vizsgálat eredménye

Jasper Csang Juk-szing, a törvényhozó tanács elnöke a BBC kínai nyelvű szolgálatának úgy nyilatkozott, hogy a városi kormányzatnak vizsgálatot kell kezdenie, de annak eredményét nem fogják nyilvánosságra hozni. Több képviselő jelezte, hogy a törvényhozásnak foglalkoznia kell az üggyel, és sajtóértesülések szerint Hongkong biztonsági minisztere kérdésekre számíthat az ügyben.

A South China Morning Post legfrissebb beszámolója megemlítette, hogy Snowden egy pendrive-ra mentette ki a nagy mennyiségű titkos információt. Volt munkáltatója állítólag tudta, hogy Snowden milyen mennyiségben és mely szerverekről töltött le adatokat. Az amerikai védelmi minisztérium, amelyhez az NSA is tartozik, 2008-ban megszigorította az adatokhoz való hozzáférés szabályait; megszabták, hogy a titkos adatokat tartalmazó számítógépekhez kik és mikor csatlakoztathatnak külső adathordozót.