Előd
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Vádat emeltek Snowden ellen

2013.06.22. 09:17

Kémkedéssel, kormányzati tulajdon eltulajdonításával, valamint azzal vádolta meg pénteken az amerikai igazságügyi minisztérium Edward Snowdent, hogy szándékosan közölt titkos hírszerzési információt jogosulatlan személlyel. Snowden volt az, aki a sajtónak kiszivárogtatta az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által végzett titkos adatmegfigyelés részleteit. A kémkedés miatt, ha bűnösnek találják, 10 évi szabadságvesztésre ítélhetik.

A vádemelés az első lépés afelé, hogy az Egyesült Államok hivatalos kiadatási kérelemmel forduljon Hongkonghoz. Az amerikai hatóságok egyelőre azt kérték partnerszervezeteiktől a kínai a különleges közigazgatási területen, hogy fogják el az ott tartózkodó Snowdent.

A vádat Alexandriában, a virginiai keleti kerületi szövetségi bíróságnak terjesztették be. Kelet-Virginiában van a székhelye a Snowdent utoljára alkalmazó Booz Allen Hamilton nevű cégnek. Snowden a Booz Allen alkalmazottjaként külsős szerződéssel dolgozott az NSA-nél.

ABBC szerint a vádemelésről szóló iraton a június 14-i dátum szerepel, de a vádemelés tényét csak pénteken hozták nyilvánosságra.

Az Egyesült Államok és Hongkong közötti kiadatási eljárás akár évekig is elhúzódhat, mert a kétoldalú kiadatási szerződés kivételként kezeli a politikai ügyeket, Snowden pedig állíthatja majd, hogy üldöztetése politikai eredetű.

Edward Snowden, aki pénteken töltötte be a 30. életévét, májusban négy laptoppal felszerelkezve érkezett Hongkongba, ahol titkos anyagok százait adta át a brit The Guardian napilapnak. Hasonló, de kevesebb információval látta el a The Washington Postot is. Az Obama-kormány egyébként a hetedik alkalommal jár el olyan ember ellen, aki titkos információt szivárogtatott ki a sajtónak.

A Hongkongon belül ismeretlen helyen tartózkodó Snowden a hét elején emailben válaszolt a Guardian olvasóinak és szerkesztőinek kérdéseire. Snowden úgy látta: ostobaság lenne feladni magát, mivel a börtönön kívül több haszna lehet. Az NSA egykori munkatársa azért sem tartja magát bűnösnek, mert nem hozott nyilvánosságra a nemzetbiztonsági érdekeket sértő információkat; kizárólag az NSA polgári infrastruktúrákat érintő megfigyeléseiről számolt be.