Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Feladta a luxori kormányzó

2013.06.23. 15:02

Lemondott vasárnap az egyiptomi Luxor kormányzója, akinek alig egy héttel ezelőtti kinevezése heves tiltakozást váltott ki. A politikus egy olyan iszlamista párt tagja, amelynek elődje részese volt a nyugati turisták ellen elkövetett, 58 halálos áldozatot követelő 1997-es merényleteknek.

A Muzulmán Testvériség iszlámbarát mozgalmat vezető Mohamed Murszi államfő 17 új kormányzót nevezett ki egy héttel ezelőtt. Így került Luxor élére Adel Mohamed al-Haját, aki az Építés és Fejlődés párt tagja. Ezt a pártot az al-Dzsamáa Iszlámíja nevű iszlamista csoport alapította, amely részt vett az 1997 novemberi luxori támadásokban.

A kormányzói kinevezések hatására összetűzések voltak a héten több városban a Muzulmán Testvériség hívei és ellenzéki tüntetők között. Luxorban külföldi turisták is támogatták a helyiek tiltakozását al-Haját kormányzó ellen. Hisam Zazu idegenforgalmi miniszter szóvivője útján közölte, hogy lemondását fontolgatja al-Haját múltja miatt.

Al-Haját vasárnap azt mondta: "Elfogadhatatlan, hogy egyetlen csepp vért is kiontsanak egy olyan tisztség miatt, amelyre én személyesen soha nem vágytam." Hozzátette, hogy ő soha egyetlen erőszakos cselekményben nem vett részt, a pártjának elődjével, az al-Dzsamáa Iszlámíjával csak rövid ideig, diákkorában volt kapcsolata. Mostani döntését azután hozta meg, hogy konzultált a pártjával.