Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Snowden helyett újságírók repültek

2013.06.24. 14:18

Újságírók hada igyekezett mikrofonvégre kapni Edward Snowdent az Aeroflot Moszkvából Havannába tartó járatán, ám az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési gyakorlatát nyilvánosságra hozó férfi nem volt a gépen.

Az újságírók Kubába repülnek

Az Egyesült Államok által államtitkosértésért körözött Snowden az utaslista szerint jegyet foglalt a gépre, így rengeteg újságíró is jegyet vett az útra. Nem csak Snowden helye volt üres, de a mellette jegyet foglalt Sara Harrisoné is, aki Julian Assange asszisztenseként ismert. (Az amerikai diplomáciai iratokat kiszivárogtató WikiLeaks atyja maga is ecuador védelmét élvezi, igaz, csupán a latin-amerikai ország londoni követségén.)

Hamarosan másik járat is indul Kubába, vélhetően azon is számos újságíró lesz, ám korántsem biztos, hogy Snowden azzal a géppel végül elutazik.

Bujócska

Snowden Hawaiiból Hongkongba repült, mielőtt nyilvánosságra hozta az NSA egykori munkatársaként, hogy a szervezet világszerte illegálisan követi az internetes levelezések forgalmát, és hallgatja le a telefonokat.

Vasárnap váratlanul Moszkvába repült. Washington Pekingre és Hongkongra egyaránt neheztelt, amiért annak ellenére juthatott ki az országból Snowden, hogy szombaton érvénytelenítették az útlevelét.

A hírek szerint a fiatalember Moszkvából állítólag Kubába, majd Venezuelába, végül Ecuadorba akar jutni, hogy ott menedékjogot kapjon. A kérvényt vélhetően a moszkvai repülőtér várótermében adta át az ecuadori delegációnak.

Látni azonban senki sem láthatta a szemüveges fiatalembert. A járaton utazók nem tudtak hitelt érdemlő információval szolgálni a sajtónak. Tény, hogy a Hongkongból Moszkvába érkező gép a szokásostól eltérően nem a terminálig gurult, hanem távolabb állt meg, az utasokat busz szállította tovább az épületig. Snowdent így könnyen elrejthették a kíváncsi szemek elől.

Az ITAR-TASZSZ forrásai szerint Snowden most is a váróban van orosz vízummal nem rendelkezik, így csak repülővel tudja elhagyni az országot.

A Kreml futni hagyja

Moszkva jelezte, hogy nem fogja feltartóztatni Snowdent, hiszen nem is lépett hivatalosan az országba, és az ország területén nem követett el bűncselekményt. Az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint az orosz hatóságok semmit sem tudnak a férfi terveiről. Igaz, Washington úgy tűnik, sokat adna a 30 éves börtönnel fenyegetett Snowdenért, legalábbis erre utalt a Fehér Ház képviseletében nyilatkozó Caitlin Hayden, kijelentve, hogy remélik, Moszkva minden lehetőséget megvizsgál az elfogáshoz és a kiadatáshoz.

Az orosz sajtóban máris jelentkezett a fegyverkereskedelemért az Egyesült Államokban 20 évre elítélt Viktor But fivére, felvetve, hogy testvéréért cserébe talán érdemes lenne elkapni Snowdent. Moszkva azonban erre úgy tűnik, nem hajlandó.

Már csak azért sem, mert a hűvös amerikai-orosz kapcsolatokba jelenleg nem fér bele ilyen látványos együttműködés.