Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Ráomlott a munkásokra az aranybánya

2013.06.25. 16:47

Legalább 37 bányász meghalt abban a balesetben, ami vasárnap történt a Közép-Afrikai Köztársaságban. A bánya a Ndassima nevű városban volt, a főváros Banguitól 400 kilométerre. A hatóságok háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el.

Az aranybánya valószínűleg a napok esőzései miatt omlott be.Az Inquisitr magazin szerint a halottak száma még nem végleges – összesen 10 bányász került elő élve a romok alól, és meg nem tudni, hányan lehetnek a föld alatt.

A bányászat a szigorú biztonsági előírások ellenére is az egyik legveszélyesebb iparág. Különösen a földalatti bányák problémásak: az omlásra nem figyelmeztet semmi, menekülni pedig nincs hová. A túlélők felkutatása is nagyon nehéz: hetekig is eltarthat, míg a sár, szikla és egyéb törmelék alatt megtalálják a lent rekedteket.

A bányászat a Közép-Afrikai Köztársaság legjövedelmezőbb iparága, és gyakran jelennek meg a bányászcégeket támadó írások a sajtóban. Régi pletyka, hogy a profitból fegyveres csoportokat finanszíroznak, innen származik a "véres gyémánt" kifejezés is. Az ország kormánya az elmúlt időben nagy hangsúlyt fektetett a gyémántpiac tisztaságának hangsúlyozására. A hivatalos adatok szerint az összes eladott gyémánt mindössze 1%-a pénzeli a fegyvereseket.