Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.87%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.09%

Putyin: Neki is, nekünk is jobb lesz

2013.06.25. 17:46

Az amerikai megfigyelési botrány kiszivárogtatója, Edward Snowden még mindig a moszkvai reptér tranzitjában van, jelentette be személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök. „Snowden szabad ember. De minél előbb kiválasztja úticélját, annál jobb lesz nekünk és neki is" – üzente. Putyin szerint teljesen váratlan volt, hogy a férfi Oroszországba érkezett.

Az Egyesült Államok korábban jelezte, hogy nem keresi a konfrontációt, de Snowden átadását kéri Oroszországtól, írja a BBC. Ugyanakkor a férfi a reptérnek azon a részen van, ahol az orosz hatóságok csak korlátozott esetekben léphetnek fel nemzetközi utasok ellen. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is jelezte, hogy Snowden nem lépte át az orosz határt.

Az amerikai megfigyelési botrány legnagyobb kérdése most az, eljut-e a vasárnap Hongkongból Moszkvába érkezett Edward Snowden Ecuadorba, ahol menekültstátuszt kérvényezett. Ecuador egyelőre tanulmányozza Edward Snowden menedékkérelmét, és az ország felelős döntést hoz az ügyben, mondta a budapesti látogatáson tartózkodó Marco Albuja ecuadori külügyminiszter-helyettes. Az MTI szerint azt mondta, csak jogi szempontokat és az emberi jogok védelmét tartják szem előtt a döntés meghozatalakor.

A moszkvai repülőtéren felsereglett újságírók és riporterek hada mellett a a CIA és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottjának kiadatási eljárását intéző amerikai igazságügyi minisztérium is aktivizálta magát a hajszában, és jelezte, hogy együtt akar működni a férfi lehetséges célországaival. Emellett azt kérik, hogy azok az országok, amelyeken Snowden átutazna, csak hazatérni engedjék a kiszivárogtatót.