Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Los Angeles száműzi a nejlonszatyrokat

2013.06.26. 10:14

Los Angelesben nem adnak többé műanyagszatyrot az élelmiszerboltokban. A tilalmat kedden szavazta meg a városi tanács. Az egyetlen ellenszavazattal, kilenc támogató vokssal elfogadott törvény 2014. január 1-jén lép életbe a város nagy üzleteiben. A vásárlók választhatnak: vagy visznek magukkal szatyrot vagy 10 centért kapnak egy papírzacskót, amibe pakolhatnak.

Los Angelesnek évi kétmillió dollárjába kerül a műanyagszatyrok eltakarítása a városból. A közegészségügyi hatóságok szerint a metropoliszban óránként több mint 228 ezer műanyagszatyrot használnak fel. A városi illetékesek azt is tervbe vették, hogy az alacsony jövedelmű környékeken egymillió többször használható bevásárlószatyrot osztanak szét.

A tilalom a romlandó árut kínáló boltokat érinti, köztük az olyan boltláncokat, mint a Wal-Mart. Az üzleteket alkalmanként akár 500 dolláros bírsággal is sújthatják az új törvény áthágása miatt. A kisebb boltok számára 2014. júniusáig adtak időt az átállásra.

Egy hasonló törvényjavaslat éppen egy hónapja bukott el a kaliforniai törvényhozásban: az állam szenátusa 2010 óta ötödször vétózta meg a műanyagszatyrok kitiltását. Santa Monicában és San Franciscóban viszont már érvényben van ilyen szabályozás.  • Vennék
  • Hírek