Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Pozsony óvárosában betiltották a koldulást

2013.06.26. 14:38

Betiltotta a koldulást Pozsony óvárosának önkormányzata, a rendelet július 15-én lép érvénybe. A koldulókkal szembeni szaporodó panaszok miatt lett indokolt - mondta az MTI-nek Tomás Halán, Pozsony óvárosának szóvivője. A rendelet azt is tiltja majd, hogy bárki - az arra fenntartott helyek kivételével - ülve vagy fekve korlátozza a szabad közlekedést a közterületeken.

A jogszabály betartásáról a városi rendőrség hivatott gondoskodni, ami szükség esetén 33 eurós büntetést róhat ki a szabálysértőkre.

A koldulás tiltása nem vonatkozik az utcazenészekre és a hajléktalanok havilapját, a Nota Benét áruló hajléktalanokra sem, az utóbbiak tevékenységét ugyanis az önkormányzat engedélyezi. Az utcazenészek az általuk elfoglalt közterületen négyzetméterenként napi 1 eurós bért fizetnek majd a városnak.

Az óváros 1996-ban már hozott egy hasonló értelmű határozatot, mivel azonban azt megtámadták az alkotmánybíróságon, hatályon kívül kellet helyezniük a rendeletet.

A mostani intézkedést a községekről szóló törvény módosítása tette lehetővé. Ennek értelmében, a nap bizonyos időszakára hozhatnak hasonló korlátozásokat a települések önkormányzatai. Ebből adódóan az említett rendelet is korlátozott időtartamú, napi 23 órára érvényes, hajnali négytől másnap hajnal háromig.

A korlátozó intézkedést a szóvivő szerint az is indokolttá tette, hogy az elmúlt évek során mind több olyan esettel találkoztak, amikor külföldről érkező koldusok szervezett csapatai lepték el az óvárost, és nem egyszer kiskorúak segítségével molesztálták a turistákat. Hozzátette: a Pozsonyban tevékenykedő koldusok számáról nincs adatuk, egyedül a hajléktalanok számáról létezik becslés, amely 3,5 és 5 ezer közé teszi az utcán élők számát Pozsonyban.

Pozsony többi városrésze egyelőre nem jelezte, hogy hasonló lépést tervezne.