Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

A szenátus külügyi bizottságának elnöke Ecuadort fenyegette

2013.06.27. 01:01

Súlyos titoksértésnek nevezte az Edward Snowden általi kiszivárogtatást Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter, aki szerint a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt informatikusa megsértette az amerikai törvényeket, és kárt okozott a nemzet biztonságának. „Azt remélem, hogy az oroszok helyesen cselekednek majd ebben az ügyben, és visszafordítják Snowdent az Egyesült Államokba" – jelentette ki Hagel a Pentagonban szerdán tartott sajtótájékoztatóján. A miniszter szerint Moszkva nyilvánvalóan még nem hozta meg a végső döntést, mert jelentések szerint Snowden még mindig a seremetyjevói repülőtéren tartózkodik.

Az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke, Robert Menendez kijelentette, hogy kezdeményezni fogja az Ecuadornak biztosított legkedvezményesebb kereskedelmi elbánás megvonását, ha Quito politikai menedékjogot biztosít Snowdennek. Menendez szenátor felszólította Oroszországot, hogy ne biztosítson menedéket az amerikai kiszivárogtatónak és küldje őt vissza az Egyesült Államokba.

Az amerikai igazságügyi minisztérium közölte, hogy a hongkongi hatóságok Snowden középső nevével kérték kiegészíteni azt a kérelmet, amely a szökött informatikus letartóztatására érkezett hozzájuk Washingtonból. Az amerikai kormányhivatal szerint Hongkong a Snowden középső neve körül kialakult állítólagos zavart használta fel ürügyként arra, hogy ne teljesítse az amerikai igényt.