Júlia, Rita
12 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Snowden korábban lelövette volna a kiszivárogtatókat

MTI/Index
2013.06.27. 17:38

Négy évvel ezelőtt Edward Snowden még úgy vélte, hogy a kiszivárogtatókat le kellene lőni - derült ki csütörtökön a The Washington Post egy cikkéből, amely az amerikai hírszerző szolgálatok titkos adatgyűjtésének gyakorlatát felfedő informatikus 2009-es chatbejegyzései ismertette.

Snowden, aki akkoriban a TheTrueHOOHA néven kommunikált az internetes fórumokon, felháborodottan kommentálta a The New York Timesnak azt a beszámolóját, amelyből kiderült, hogy az Egyesült Államok titkos program segítségével próbálja felforgatni Irán nukleáris programját.

"Ezek titkos (káromkodás)-ról számolnak be. Ilyen (káromkodás)-t nem közölnek egy újságban" - írta Snowden. - "Ezek háborút próbálnak indítani? Jézus krisztus, ezek olyanok, mint a wikileaks" - tette hozzá.

Snowden Hawaiiból Hong Kongba repült, mielőtt nyilvánosságra hozta az amerikai nemzetbiztonsági hivatal egykori munkatársaként, hogy a szervezet világszerte illegálisan követi az internetes levelezések forgalmát, és hallgatja le a telefonokat. Innen múlt vasárnap váratlanul Moszkvába repült.

Közben az Egyesült Államok, amely érvénytelenítette Snowden útlevelét, a kiadatását követeli. A fiatalember, aki még csütörtökön a moszkvai Seremetyjevo repülőtér tranzitvárójában tartózkodott, Izlandhoz és Ecuadorhoz fordult menedékjog-kérelemmel.

Oroszország szerdán megismételte, hogy semmilyen amerikai "fenyegetés" nem kényszerítheti Snowden kiadására, akinek joga van a tranzitövezetből oda távozni, "ahova akar".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!