Ármin, Pálma
9 °C
28 °C

Berlusconi feltámasztaná a Forza Italiát

2013.06.29. 10:26

Silvio Berlusconi korábbi pártja, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) feltámasztását tervezi, a 76 éves politikus egy péntek esti tv-műsorban beszélt erről. A közszolgálati televíziónak adott interjúban a volt olasz kormányfő kijelentette: az általa még 1994-ben alapított párt a Szabadság Népe (PdL) nevű jobbközép pártszövetség részét alkotná. „Attól tartok, hogy újból engem kérnek majd fel a vezetésére"-  tette hozzá a tőle megszokott szerénységgel.

Berlusconi, aki addig csak a gazdasági életben volt ismert szereplő, 1994-ben hozta létre a Forza Italiát, és még abban az évben választási győzelemre vezette. Pártja 2008-ban beolvadt a PdL-be, amelynek élén hosszú időn át szintén a cavaliere (lovag) becenevű politikus állt.

Első miniszterelnöki megbízatása után Berlusconit már többször leírták, nem utolsósorban az ellene indított számtalan bírósági eljárás miatt. Több elmarasztaló ítélet dacára még kétszer nyert választást és lett kormányfő. A legutóbbi, idén februárban rendezett parlamenti választásokon a PdL a szavazatok csaknem 30 százalékát szerezte meg.

Hétfőn egy milánói bíróság hét év szabadságvesztést szabott ki Berlusconira, továbbá örökre eltiltotta közhivatal viselésétől a Rubygate néven elhíresült ügyben. A bírák bizonyítottnak látták, hogy az idős férfi szexuális kapcsolatot létesített egy kiskorú marokkói lánnyal, valamint - az ügy eltussolása érdekében - visszaélt hivatali hatalmával. Berlusconi felháborítónak nevezte az ítéletet, és fellebbezett.