Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Melegekre támadtak Szentpéterváron

2013.06.29. 19:58 Módosítva: 2013.06.29. 20:00

Demonstráló melegjogi aktivistákat támadtak meg ellentüntetők Szentpéterváron szombaton. Gumibotos rendőrök fékezték meg az erőszakot, és több tucat embert őrizetbe vettek. Az orosz parlament alsóháza június 11-én fogadta el a homoszexuális "propagandát" tiltó törvényt, amely bírálói szerint gyakorlatilag megfosztja a gyülekezés jogától a melegeket és leszbikusokat, és bárkit bíróság elé lehet állítani, ha nyilvánosan támogatásáról biztosítja a homoszexuális embereket.

A törvény elleni tiltakozás jegyében meghirdetett demonstráción mintegy százan vettek részt a paloták városában, s nagyjából ugyanennyi ellentüntető rontott rájuk, tojásokat, köveket és füstfáklyákat hajigálva.

Az úgynevezett nem hagyományos szexuális kapcsolatok fiatalkorúak körében való "népszerűsítését" tiltó, a büntetési tételeket jelentősen szigorító törvényt már aláírta Vlagyimir Putyin elnök.

Oroszországban csak 1993-ban, két évvel a Szovjetunió szétesése után szűnt meg a homoszexualitás mint bűnügyi tényállás, a melegeket azonban továbbra is megbélyegzik.

Hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre a leszbikusokat és melegeket sújtó bűncselekményekről, de egy, az interneten tavaly elvégzett felmérés során a megkérdezett 900 meleg, leszbikus, biszexuális vagy transznemű személy 15 százaléka mondta azt, hogy az előző tíz hónap során legalább egyszer fizikailag bántalmazták.

Az Európa Tanács és az Európai Unió is elítélte az orosz törvényt, amely Catherine Ashton, az unió külügyi főképviselője szerint megbélyegezhet egyes csoportokat és egyéneket, diszkriminációhoz vezethet, és ezért ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével. Ashton felszólította az orosz hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben nemzeti és nemzetközi kötelezettségeiket a diszkriminációmentesség, a gyülekezési és szólásszabadság tekintetében, hogy ezekkel a jogokkal mindenki szabadon élhessen.

20%
7990 Ft
6392 Ft
15%
6490 Ft
5517 Ft