Vazul
10 °C
25 °C

Veszélyes munka a brazil tüntetésekről tudósítani

2013.06.29. 08:49

Több mint ötven újságíró sérült meg, vagy zaklatásnak, illetve hatósági kényszerintézkedésnek volt kitéve Brazíliában az országon végigsöprő tüntetések kezdete, június 17-e óta – közölte szombaton a brazil oknyomozó újságírók szövetsége.

A szervezet szerint 34 újságíró „rendőrtisztek agressziójának, ellenséges magatartásának vagy fenyegetéseinek lett kitéve”. Hat sajtóst tartóztattak le, némelyeket közülük csak néhány percig, de volt, akit három napig tartottak fogva. Egy tucat újságíró szerzett sérüléseket a tüntetések kezdete óta.

A tüntetések Rio de Janeiróban kezdődtek, ahol az utcára vonulók a tömegközlekedés drágulása ellentiltakoztak, ám a megmozdulás hamar átterjedt a Sao Paolóra, Belémre, és a fővárosra, Brasiliára is. A tüntetések többsége békés volt, ám hamarosan összecsapások is kirobbantak a demonstrálók és a rendőrség között, amely gumilövedékeket és könnygázt vetett be.

A történtek után visszavonták a jegyáremelési tervezetet, amelynek keretében a 300 forintnak megfelelő buszjegyárak 320-re emelkedtek volna. Kisebb tiltakozásokat már tavaly is kiváltott a jegyárak 20 centavós (mintegy 20 forintos) emelése, Rióban és Sao Paolóban, jelezve, hogy a költségvetési hiány csökkentését ezen a területen nehezen tudják megvalósítani a városok. Sao Paoló vezetése szerint így is évente félmilliárd dollárnak megfelelő összeget kell költeni a tömegközlekedés támogatására, ami csődbe viszi a megapoliszt.