Megbocsátanak az orosz gazdasági bűnözőknek

2013.07.02. 18:29

Az orosz duma kedden megszavazta azt az elnök által beterjesztett rendeletet, amelynek értelmében több ezer vállalkozó, üzletember szabadulhat a börtönből, vagy szüntetik meg ellenük az eljárást. A 450 fős parlamentben 298-an szavaztak igennel. A kommunisták és a liberális demokraták nem vettek részt a szavazáson.

Vlagyimir Putyin orosz államfő június 21-én a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon jelentette be, hogy jóváhagyta ezt a törvénymódosítási javaslatot. Azokat részesítették most amnesztiában, akik első alkalommal követtek el törvénybe ütköző gazdasági bűncselekményt, és megtérítették az általuk okozott kárt.

Vannak kivételek, például azokra a vállalkozókra nem vonatkozik majd a kegyelem, akik költségvetési pénzt sikkasztottak. Kimaradnak a pénzhamisításért elítéltek is.

Az orosz sajtóban azonnal megindultak a találgatások, hogy az amnesztiával Mihail Hodorkovszkij is kiszabadulhat-e börtönéből. Borisz Tyitov, az orosz vállalkozók jogait védő ombudsman szerint nem világos, hogy a közkegyelem a Jukosz olajcég sikkasztásért, pénzmosásért és csalásért 13 éves börtönbüntetését töltő volt vezetőjére is vonatkozhat-e. Ebben jogi szakértői állásfoglalásra van szükség, mondta Tyitov.

Az orosz gazdasági ombudsman májusban kezdeményezte, hogy engedjék ki a börtönökből azokat a vállalkozókat, akiket gazdasági bűncselekmény miatt ítéltek el. Az ombudsman hivatala szerint csaknem 111 ezer vállalkozó tölti gazdasági bűncselekményekért kapott börtönbüntetését Oroszországban. Az amnesztia tízezrekre vonatkozhat.  • Tippek
  • Árfolyam