Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Mégis a bolíviai gépen volt Snowden?

2013.07.05. 15:11

Edward Snowden kémkedéssel vádolt amerikai informatikus azon a repülőgépen tartózkodik, amely a bolíviai elnököt szállította - így értesült José Manuel García Margallo spanyol külügyminiszter és más európai országok.

A Moszkvából indult különgép, hatalmas diplomáciai vitát kiváltva, Ausztriában kényszerült leszállásra, miután több európai állam eleinte megtagadta tőle az átrepülési engedélyt. Margallo pénteken a spanyol közszolgálati televízióban kijelentette: "világosan azt mondták nekünk, hogy ő (Snowden) a gépen van".

A külügyminiszter arról nem beszélt, hogy kitől kaptak ilyen információt, és arra sem válaszolt, vajon kapcsolatba lépett-e az ügyben az Egyesült Államokkal. Hozzátette ugyanakkor, hogy az európai országok ezen közlés alapján cselekedtek.

Bécsi kényszerpihenőjén Evo Morales bolíviai elnök azt állította: Washington gyakorolt nyomást az európai országokra, hogy tagadják meg az őt szállító repülőgéptől az áthaladási engedélyt, és ezt arra a gyanúra alapozzák, hogy Snowden a gépen tartózkodik. Morales a CNN szerint azt üzente az USA-nak: soha nem lesz képes megfélemlíteni őket, Európának pedig azt, hogy függetlenítenie kellene magát az amerikai imperializmustól.