Magyar romákkal riogat Le Pen

2013.07.05. 16:40

Legalább 50 ezer roma érkezik jövőre Nizzába Romániából, Bulgáriából és Magyarországról, mondta a dél-franciaországi városban Jean-Marie Le Pen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front tiszteletbeli elnöke. A szélsőjobboldali politikus a jövő évi önkormányzati választásokról tartott csütörtök este sajtótájékoztatót, amelyet a helyi lap, a Nice-Matin kamerával rögzített. A felvétel szerint Le Pen a romák jelenléte ellen emelt szót.

„Bejelentem önöknek, hogy a 2014-ben legalább 50 ezer roma fog érkezni Nizzába január 1-jétől, abból a 12 millió romából, akik Romániában, Bulgáriában és Magyarországon lehetőséget kapnak arra, hogy bármelyik uniós országban letelepedjenek" – mondta a szélsőjobboldali politikus. Véleménye szerint a francia kormánypolitikának „fantasztikus toborzó hatása" van.

Az Európai Unió területén a kelet-európai országok állampolgárai az uniós csatlakozás óta teljesen szabadon mozoghatnak. A cigány közösségeket segítő civil szervezetek szerint a 2010 nyarán megkezdett szisztematikus kiutasítások ellenére nem változott a Franciaországban élő kelet-európai romák száma, amely évek óta 12 és 15 ezer között mozog. Mindig ugyanazok a romák mennek haza és néhány hónap múlva ugyanazok is jönnek vissza.

A Le Figaro című napilap beszámolója szerint Nizza képviselői ellentmondásosan ítélik meg, hogy az elmúlt héten egy száz lakókocsiból álló roma közösség, megközelítőleg ötszáz ember telepedett le engedély nélkül az egyik sportpályán.  • Hírek
  • Hírek