Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
16 °C
28 °C

Snowden az orosz kémnő karjaiba menekülne

2013.07.05. 13:55

A titkos amerikai adatgyűjtés kiszivárogtatása miatt kémkedéssel és hazaárulással vádolt Edward Snowden kész megfontolni Anna Chapman, a hírhedt orosz kémnő házassági ajánlatát. Snowden ezzel menedékjogot kaphatna Oroszországban - írta pénteken az Interfax orosz hírügynökség.

"Elvenném Chapmant minden ellenére. Istenem, csak nézzetek rá!" - válaszolt a volt amerikai titkosszolgálati alkalmazott a Twitteren az egyik kommentelő kérdésére. Az orosz nő szintén a Twitteren üzent csütörtökön az amerikai hatóságok által üldözött Snowdennek. Chapman felajánlotta, hogy vegye őt feleségül.

A 30 éves, csinos nő egyike volt annak a tíz, az Egyesült Államokban leleplezett és kémkedéssel vádolt - úgynevezett "alvó" - ügynöknek, akiket 2010 nyarán toloncoltak vissza Oroszországba a hidegháború utáni időszak legnagyobb kémcseréjének keretében. Chapman az egyik moszkvai bank "reklámarca" lett, és rendkívül jó körülmények között él.

Az Interfaxnak egy Edward Snowden helyzetét jól ismerő, név nélkül nyilatkozó személy kifejtette, hogy amennyiben az amerikai férfi házasságot kötne Anna Chapmannal, akkor ezzel törvényes alapot teremtene arra, hogy orosz állampolgárságot kérjen, és ennek megfelelően állami védelem járna neki új tartózkodási helyén. Szerinte a házasság lehetősége azután vetődött fel, hogy az Egyesült Államok hatóságai elől menekülő amerikai informatikus patthelyzetbe került.

A 30 esztendős Snowden továbbra is a moszkvai Seremetyjevo repülőtér tranzitvárójában tartózkodik. Június 23-án érkezett az orosz fővárosba Hongkongból, ahol információkat szivárogtatott ki az amerikai titkosszolgálatok internetes és telefonos adatgyűjtési gyakorlatáról.

Az amerikai férfi 21 országtól, közöttük Oroszországtól kért menedéket, de az utóbbit kedden visszavonta, miután Vlagyimir Putyin elnök közölte: ennek érdekében fel kell hagynia az Egyesült Államoknak való "károkozással".

Bolívia befogadta volna Snowdent, ezért Evo Morales elnöknek a gázexportáló országok moszkvai csúcstalálkozójáról hazatérő, Bécsben leszállásra kényszerült különgépét szerdán át is kutatták az osztrák hatóságok, de nem találták rajta az amerikait. Ez az eset nemzetközi diplomáciai botrányt váltott ki.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek