Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Két ország is befogadná Snowdent

2013.07.06. 08:00
A nicaraguai elnök kilátásba helyezte, hogy országa adott esetben kész az Egyesült Államokban kémkedéssel vádolt Edward Snowden befogadására. Nem sokkal később a venezuelai államfő is hasonlóan nyilatkozott.

Daniel Ortega elnök helyi idő szerint péntek este Managuában bejelentette, hogy az amerikai titkos adatgyűjtési gyakorlatról információkat kiszivárogtató informatikus menedékkérelemmel fordult Nicaraguához. Azt is elnök közölte: "ha a körülmények engedik", országa kész a kérés teljesítésére. Ortega az általa említett körülményekkel kapcsolatban részleteket nem közölt, csupán annyit mondott: "nyitott ország vagyunk, és tiszteletben tartjuk a menedékjogot."

Nem sokkal később hasonlóan nyilatkozott a venezuelai államfő is. Nicolás Maduro Caracasban kijelentette: úgy döntött, hogy menedéket ajánl az amerikai informatikusnak. "Úgy döntöttem, hogy humanitárius menedéket ajánlok a fiatal amerikai Edward Snowdennek. Úgyhogy jöhet Simón Bolívar és Hugo Chávez hazájába, és élhet itt, távol észak-amerikai üldözőitől" - jelentette ki a televízió által sugárzott nyilatkozatban Maduro.

Pénteken délután arról érkezett hír, hogy Snowden újabb hat országtól kért menedéket. Korábban már több mint húsz országnál próbálkozott, de sehonnan nem kapott kedvező választ.Edward Snowden feltehetőleg továbbra is Moszkvában van, immár tizenharmadik napja a Seremetyjevo repülőtér tranzit várójában tartózkodik.