Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

San Francisco: Két halott, ötven súlyos sérült a repülőgép-katasztrófában

2013.07.06. 21:31 Módosítva: 2013.07.07. 13:18

Fontosabb részletek

  • A gép abnormális szögben közelítette meg a repülőteret, a farokrész a földnek csapódott.
  • Mindkét halottnak kínai útlevele volt.
  • Egyelőre nincsenek terrortámadásra utaló nyomok.
  • 182 embert kórházban kezelnek 49 ember súlyosan megsérült.
  • Nem biztos, hogy mindegyik sérült túléli.
  • A légitársaság szerint nem műszaki hiba okozta a balesetet.

Több halott is lehet

Egy Boeing 777-es gép csapódott a földhöz a San Franciscó-i nemzetközi reptéren. A dél-koreai Asiana Airlines gépe Szöulból érkezett. Hivatalos adatok szerint ketten haltak meg és több mint száznyolcvanan megsérültek a dél-koreai Boeing 777-es utasszállító repülőgép San Franciscó-i balesetében. A hatóságok szerint minden utast megtaláltak.

Az Asiana Airlines dél-koreai légitársaság gépe földet éréskor gyulladt ki, egy része teljesen kiégett, a farokrész leszakadt. A gépen 291 utas és 16 fős személyzet tartózkodott.

A San Franciscó-i tűzoltóparancsnok szerint 182 embert vittek kórházba, mintegy ötvenet súlyos sérülésekkel. Korábban azt közölte, hogy több mint 60 utasról nem tudni, mi lett a sorsuk, ám helyi idő szerint szombat estére mindenkit megtaláltak. A parancsnok szerint a "zavart" az magyarázta, hogy az utasokat - a repülőgép elhagyása után - különböző helyekről gyűjtötték össze.

Időközben a Yonhap dél-koreai hírügynökség nyilvánosságra hozta, hogy a szerencsétlenség mindkét halottja kínai. A halálos áldozatok mellett azonban legalább 49 ember súlyosan megsérült, azaz félő, hogy lesznek még további halottak.

Nem hiszik, hogy terrorcselekmény

A szerencsétlenség ügyében a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is vizsgálatot indított. Az FBI szóvivője szerint egyelőre semmi sem utal arra, hogy terrorcselekmény történt volna. Egyelőre nem világos, hogy mi történt a repülőgéppel földet éréskor. Néhány szemtanú szerint azonban úgy tűnt, a pilóta elvesztette felette az irányítást és a gép farka a földnek csapódhatott.

Az amerikai légiközlekedési hatóságok megkezdték a szerencsétlenség okainak a feltárását. Az első jelentések még arról szóltak, hogy a pilóta követett el hibát, később azonban a repülőtéri irányítótorony és a gép közötti kommunikáció alapján már arra lehetett következtetni, hogy még leszállás előtt műszaki hiba történhetett.

Ugyanakkor vasárnap a dél-koreai légitársaság elnök-vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy biztosan nem műszaki hiba okozta a repülőgép balesetét. Jun Jang Du vasárnap szöuli sajtótájékoztatóján elmondta: nem érkezett segélykérés az ereszkedő gép pilótáitól a baleset előtt.

Abnormális szög

Több szemtanú is arról beszélt, hogy a gép a szokásostól eltérő, abnormális szögben közelítette meg a repülőteret. A CNN amerikai hírtelevízió által készített grafika is azt mutatja, hogy a gép farokrésze még jóval a leszállópálya előtt nekicsapódott a földnek. Egyes beszámolók szerint a pilóta leszállás közben megpróbált újra gyorsítani, s felemelni a gépet, de már hiába.

Az Asiana Airlines a Korean Air után Dél-Korea legnagyobb légitársasága. A Boeing 777-es Szöulban szállt fel és San Francisco a végállomás volt. Az Asiana közlése szerint a fedélzeten 141 kínai, 77 dél-koreai és 61 amerikai utas tartózkodott. Dél-koreai tájékoztatás szerint az egyik áldozat kínai útlevéllel utazott.

Meglehetősen biztonságos gép

Az RT.com korábbi híre szerint az utasok a vészkijáratokon próbálták elhagyni a füstölő gépet, de állítólag néhány ember sokáig a gépen rekedt.

Airplane on fire at SFO airport

Ezen a Twitterre posztolt képen, amit az egyik megmenekült utas készített, az látszik, ahogy az emberek elhagyják az utasszállítót. A baleset oka egyelőre nem tisztázott, valószínűleg landolás közben hibázhatott a pilóta. A CNN azt írja, nem terroristatámadás történt.

A Flightradar.com-on látható információk szerint a gép süllyedési sebessége 1000 lábon még 1500 láb/perc volt.  Azaz kb 457 méter/perc, tehát 7 méter/másodperces sebességgel süllyedt - tájékoztatott egy olvasónk. Ehhez még hozzá jön a kb 280km/órás sebessége is.

Az Asiana Airlines honlapján azt írja: flottájukban 12 db Boeing 777-200ER típusú repülőgép található, a légitársaságnak szállított változat maximális befogadóképessége 300 utas. A FlightAware repülésinformációs portál szerint a szerencsétlenül járt gép 2006
júliusa óta repült az Asiana színeiben. A Boeing 777-es a statisztikák alapján meglehetősen biztonságos gép: a típusból 1995-ös szolgálatba állítása óta a mostanival együtt három példányt kellett leírni, a British Airways egyik gépe leszállás közben földhöz csapódott, az Egyptair egyik gépének pedig kigyulladt a pilótafülkéje a kairói reptéren. A mostani volt az első, halálos áldozatokkal járó incidens.