Buddhista szentélyeknél robbantottak

2013.07.07. 10:52

Egy sor kisebb robbanás volt vasárnap hajnalban India északkeleti részén, Bihar államban a buddhista hívők legszentebb zarándokhelyén, a Bodhgaya területén. A detonációkban egy tibeti buddhista szerzetes és egy mianmari (burmai) zarándok kisebb sérülést szenvedett, kórházba vitték őket.

Egy helyi rendőrtiszt tájékoztatása szerint összesen hét robbanás volt a zarándokhelyen: négy a Mahabodhi templomnál, amely 2002-ben került fel az UNESCO Világörökségi Listájára, és három egy közeli szentélynél, ahol egy óriási Buddha-szobor magasodik. Az egyik szentély kapuja megrongálódott, más kár nem történt.

A helyi rendőrtiszt szerint a vasárnap hajnali robbantásoknak az lehetett a célja, hogy elijesszék a buddhista zarándokokat. A Bodhigaya zarándokhely Bihar állam székhelyétől, Patnától bő száz kilométerre délre található. Itt van a bódhifa, az a szent fügefa, amely alatt a buddhista hagyomány szerint Buddha időszámításunk előtt 531-ben megvilágosodott. A szentélyt minden évben rengeteg zarándok keresi fel, a legtöbben Japánból, Thaiföldről, Mianmarból (Burmából) érkeznek. A fő zarándoklat szeptemberben veszi kezdetét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport