Pál
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Ezt üzeni a dalai láma születésnapján

2013.07.07. 08:06 Módosítva: 2013.07.07. 08:47

Egy boldogabb évszázad megteremtésére szólította fel a világ fiataljait a dalai láma a 78. születésnapja alkalmából Indiában tartott ünnepségen.

"A mai nemzedék jobb életfeltételeket teremthet, és olyan világot építhet, ahol mindenki harmóniában és az együttélés szellemében élhet" – jelentette ki a tibetiek száműzetésben élő szellemi vezetője.

"A mai fiataloknak alkalmuk van arra, hogy boldogabb évszázadot hozzanak létre... Számunkra, akik a XX. században születtünk, nincsen semmi, amit megtehetnénk" – mondta a dalai láma a Karnátaka szövetségi állam fővárosától, Bangalortól 250 kilométerre nyugatra fekvő Bilakuppban összegyűlt 40 ezer, száműzetésben élő tibeti előtt.

Egyórás beszédében az 1989-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett dalai láma ismét az "együttérzés gyakorlására" szólította fel hallgatóit, valamint arra, hogy ne csak magukra gondoljanak. Mint mondta, a nevelésnek csak akkor van értéke, ha mások iránti együttérzéssel párosul.

Tibet kínai megszállása után a dalai láma 1959-ben az észak-indiai Dharamszalában telepedett le.
Az 1960-as években tibetiek ezrei telepedtek le Bilakuppban, ahol ma a létszámuk eléri a 18 ezret, közöttük 9000 szerzetes és szerzetesnő van. A közösségnek két kolostora, templomai, iskolái és kórházai is vannak.

Indiában hivatalosan 120 ezer tibeti menekült él, közülük 40 ezren Karnátaka államban.