Túl lassan landolt a gép a San Franciscóban

2013.07.08. 08:32

Az előírtnál jóval kisebb sebességgel közelített a leszállópályához, és közvetlenül a „kemény” landolás előtt újra a levegőbe próbált emelkedni az Asiana Airlines dél-koreai légitársaság Boeing 777-es gépe, amely szombaton szerencsétlenül járt San Franciscóban – közölte vasárnap az amerikai közlekedésbiztonsági szolgálat, miután elemezte a gép fekete dobozai által rögzített adatokat és hangfelvételt.

A pilóták másfél másodperccel a földet érés előtt megpróbálták felgyorsítani a gépet, hogy újra a levegőbe emelkedjen, de már túl késő volt. Ez egybevág azzal, amit a szemtanúk mondtak a szerencsétlen landolás után. A hang- és adatrögzítő dobozok elemzése során azt is kiderült, hogy a pilóták műszaki hibát nem észleltek a gépen.

A pilótának nem volt tapasztalata a géppel

A dél-koreai légitársaság közlése szerint a leszálláskor a gép irányítását vezető pilótának ezzel a géptípussal nem volt nagy tapasztalata, és Boeing 777-essel ezen a repülőtéren először szállt le.

Li Gang Guk más típusokon már tízezer órát repült, de a Boeing-777-esen csupán 43-at. A légiközlekedési kérdésekben illetékes dél-koreai minisztérium arról számolt be, hogy társa, Li Dzsong Min tizenkétezer háromszázkilencven órát repült, ebből 3220 órát a Boeing 777-esen. Ő volt a másodpilóta, feladta az volt, hogy segítse Li Gang Gukot megszokni az új géptípust.

A földet éréskor a repülőgép kicsúszott a leszállópályáról, egy része teljesen kiégett, a farokrész leszakadt. Egyes vélemények szerint a repülőgép túl alacsonyan érkezhetett a leszállópályához, és a farokrésze nekicsapódott a repülőteret a tengerparttól elválasztó falnak, majd leszakadt.

Az egyik halottat egy mentő gázolhatta el

A gépen 291 utas és 16 fős személyzet tartózkodott. Hivatalos adatok szerint ketten meghaltak és több mint száznyolcvanan megsérültek. Mindkét halott kínai: egy 16 és egy 17 éves lány. Ők a gép hátsó részében utaztak, és holttestükre a gépen kívül bukkantak rá a mentőalakulatok.

A hatóságok szerint nem kizárt, hogy az egyik kínai lány nem landoláskor halt meg. Halálát az okozhatta, hogy a baleset utáni káoszban elgázolta az utasok segítségre siető mentőkocsik egyike. A sérülések legalábbis erre utalnak. Igazságügyi orvos szakértők már megkezdték a holttest vizsgálatát. A nyolcvan sérült közül harmincat még kórházban ápolnak. Nyolc utasnak súlyos az állapota, ketten gerincsérülés következtében megbénultak.

A Boeing 777-es a világ egyik legbiztonságosabb repülőgépének számít. Ez a géptípus 18 éve állt szolgálatba a világ különböző légitársaságainál, azóta több mint 5 millió repülést teljesített, s ez az első halálos baleset a típussal. Az 1988-ban létrehozott Asiana Airlines történetében ugyanakkor ez már a harmadik súlyos katasztrófa. Az Asiana Airlines a Korean Air után Dél-Korea legnagyobb légitársasága.

Nem hiszik, hogy terrorcselekmény

A szerencsétlenség ügyében a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is vizsgálatot indított. Az FBI szóvivője szerint semmi sem utal arra, hogy terrorcselekmény történt volna.

Az amerikai légiközlekedési hatóságok megkezdték a szerencsétlenség okainak a feltárását. Az első jelentések még arról szóltak, hogy a pilóta követett el hibát, később azonban a repülőtéri irányítótorony és a gép közötti kommunikáció alapján már arra lehetett következtetni, hogy még leszállás előtt műszaki hiba történhetett.

Ugyanakkor vasárnap a dél-koreai légitársaság elnök-vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy biztosan nem műszaki hiba okozta a repülőgép balesetét. Jun Jang Du vasárnap szöuli sajtótájékoztatóján elmondta: nem érkezett segélykérés az ereszkedő gép pilótáitól a baleset előtt.

Abnormális szögben landolt

Több szemtanú is arról beszélt, hogy a gép a szokásostól eltérő, abnormális szögben közelítette meg a repülőteret. A CNN amerikai hírtelevízió által készített grafika, valamint egy szemtanú által készített videó is azt mutatja, hogy a gép farokrésze még jóval a leszállópálya előtt nekicsapódott a földnek. Egyes beszámolók szerint a pilóta leszállás közben megpróbált újra gyorsítani, s felemelni a gépet, de már hiába – ezt erősítette meg az amerikai közlekedésbiztonsági szolgálat vizsgálatának eredménye is.

A Boeing 777-es Szöulban szállt fel és San Francisco a végállomás volt. Az Asiana közlése szerint a fedélzeten 141 kínai, 77 dél-koreai és 61 amerikai utas tartózkodott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport