Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Brazília az ENSZ-hez fordul az amerikai adatgyűjtés miatt

2013.07.09. 13:48

Brazília az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához fordul az amerikai titkos adatgyűjtés miatt, jelentett be Dilma Rousseff államfő. Rousseff szerint ha Brazíliában más országok, nem brazil cégek is részt vettek a titkos adatgyűjtésben, "az kétségkívül az ország szuverenitásának és az emberi jogoknak a megsértését jelentené". Az államfő név szerint nem említette az Egyesült Államokat, és "el nem sietett, előítéletek nélküli vizsgálatot" sürgetett.

Az O Globo brazil napilap vasárnapi és hétfői írásai szerint Brazíliavárosban legalább 2002-ig működött egy, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) közösen fenntartott műholdas hírszerző bázisa, amelynek révén több millió privát és vállalati elektronikus levélről és telefonbeszélgetésről gyűjtöttek adatokat.

A lap Edward Snowdenre, a titkos adatgyűjtési botrányt kirobbantó amerikai informatikusra, az NSA volt szerződéses alkalmazottjára hivatkozott.

Paulo Bernardo távközlési miniszter közölte: Thomas Shannon, az Egyesült Államok brazíliai nagykövete arról tájékoztatta találkozójukon, hogy az Egyesült Államok nem kémkedett brazil állampolgárok ellen, és nem sértette meg a magánélethez való jogaikat internetes adatgyűjtéssel. Sajtótájékoztatóján Paulo Bernardo azt mondta, hogy a nagykövet elismerte: az amerikai kormányzat figyel mobiltelefonos metaadatokat, „de nem Brazíliában". A nagykövet azt is tagadta, hogy brazil távközlési cégek részt vettek volna a megfigyelésben.

A brazil szenátus külügyi bizottsága bejelentette, hogy a héten meghallgatja az amerikai nagykövetet. Brazil biztonsági, hírszerzői és külügyi illetékesek szerint a bizottság Glenn Greenwaldot, az O Globóban megjelent írások társszerzőjét, a Guardian Rio de Janeiróban élő amerikai munkatársát is meghallgatja, aki kirobbantotta a megfigyelési botrányt.